apsurdna situacija /

Počinje nastava s praznicima u različito vrijeme: Hrvatska u dva kalendara, Đurđevac ima - treći

Kako će se snaći učenici, roditelji i profesori, pokazat će ova po svemu drukčija školska godina

3.9.2019.
19:33
VOYO logo

Kreće nova školska godina za pola milijuna učenika, ali neće svi ići na nastavu po istom kalendaru. Iako će imati isti broj radnih dana i dana odmora na praznike će različito, kako su izabrali u školama nakon što su im ponuđena četiri kalendara. 

Tako će dvije trećine učenika, u gradu Zagrebu i 11 županija - od vukovarske do dubrovačke - ići u školu po dosad uobičajenom rasporedu: dugi zimski odmor - od 23. prosinca do 10. siječnja dok su proljetni praznici od 10-og do 17. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za drugi, zapravo četvrti od ponuđenih prijedloga, odlučili su se u devet županija, od Međimurja i Zagorja do Istre i srednje Dalmacije. Tamo će učenici imati jesenski odmor od 31. listopada do 4. studenog, zimske praznike od 23. prosinca do 3. siječnja te drugi dio od 24. do 28 veljače dok su im proljetni praznici samo dva dana oko Uskrsa, 9. i 10. travnja. 

Ivan Juričić otac je dvoje djece, jednog sedmaša i učenice 2. razreda gimnazije. Od ove godine njih dvoje imat ce praznike u različito vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni kao roditelju bi bilo bolje da su praznici u isto vrijeme. Moramo si planirati odmore, bit će malo teže, ali eto", kaže nam Ivan iz Đurđevca. 

Jer osnovna škola kojoj je osnivač grad Đurđevac odabrala je treći model školskog kalendara, a gimnazija kojoj je osnivač županija - prvi. Odnosno, dok će im zimski praznici biti u isto vrijeme, jedni će imati odmor u jesen i krenuti u školu odmah nakon Uskrsa, a drugi će proći bez jesenskog odmora, ali će zato imati tjedan dana praznika za Uskrs.

Tri verzije školskog kalendara u jednoj županiji

"Sazvali smo učiteljsko, roditeljsko i vijeće učenike i odabrali. Jer se u 3. modelu nastava rascjepkava na tri jednaka dijela, to će biti dobro za učenike", ističe Danijel Domišljanović, ravnatelj OŠ Đurđevac.

Treći model bio je prvi izbor i gimnazije u Đurđevcu, ali na razini županije većina škola se odlučila za prvi model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je jedino taj što nismo u sikronizaciji sa osnovnom školom. Ako želimo pozvati učenika iz OŠ moramo kombinirati jer oni možda nemaju nastavu. Također i roditelji koji rade u srednjim školama, a djeca u osnovnoj onda praznici drugačiji", govori Tomislav Ostoić, ravnatelj Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

U gradu smatraju da različit raspored praznika u istom gradu ne bi trebao stvarati velike probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moglo bi se dogoditi malo neugodnosti, ali to je razlika od 4 dana u jesenskom i proljetnom dijelu. Zimski i ljetni su isti pa ne bi trebalo biti više problema", uvjerava gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

U Koprivničko-križevačkoj županiji na snazi su tako tri verzije školskog kalendara. Grad Koprivnica odabrao je 4. koji ima zimske praznike i u veljači, te po dva dana povezana s blagdanom Svih Svetih i Uskrsom.

A kako će se snaći učenici, roditelji i profesori, pokazat će ova po svemu drukčija školska godina.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo