PROGNOZA dunje mazzocco-drvar /

Početak veljače u znaku južine: Za vikend će biti toplo, a na riječkom području past će obilna kiša

Oko Rijeke može se skupiti petnaestak litara po četvornom metru

1.2.2020.
8:00
VOYO logo

Najčešća primjedba koju slušamo već danima je da nam ova zima nije donijela željeni snijeg. Bilo ga u ovom siječnju u dva navrata, no gotovo da i nije spomena vrijedan. Najviši, a vrlo skroman, snježni pokrivač zabilježila je 18. siječnja Kutina, no nije se zadržao ni jedan cijeli dan.

Siječanj ćemo upisati kao sušan, u nekim dijelovima Dalmacije čak i ekstremno sušan. I dok je na moru i u gorju bilo malo toplije od prosjeka, veliki dio unutrašnjosti imao je uobičajene siječanjske temperature i to ponajprije zahvaljujući dugom nizu hladnih jutara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak veljače sasvim drugačiji, jutro još toplije od jučerašnjega. Najviše prijepodnevnog sunca imat će središnja i istočna Hrvatska dok će na moru i gorju biti većinom oblačno, a slaba kiša očekuje se već od jutra u Rijeci i njezinom zaleđu. U subotu vjetrovito, jugo i jugozapadnjak koji će imati udare i do 65 kilometara na sat.

Vjetar će dosegnuti svoj maksimum u rano popodne, a sličnom će snagom puhati i u nastavku dana. Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano uz najviših 16 ili 17 Celzija. I u istočnom dijelu zemlje proljetan početak veljače. Sunčano, umjereno vjetrovito i stupanj do dva toplije nego što je bilo u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lici i Kvarneru obilnija kiša

Na srednjem i južnom Jadranu porast naobake, mjestimice čak i posve oblačno. Ponegdje će pasti i malo kiše, najvjerojatnije oko Zadra i u njegovom zaobalju. Baš kao u proljeće, Primorje će biti svježije od unutrašnjosti, maksimumi u Dalmaciji do 15.

Najoblačnije na Kvarneru i u Gorskom kotaru i Lici gdje će kiša biti trajnija, a nerijetko i nešto obilnija. Oko Rijeke može se skupiti petnaestak litara po četvornom metru. Jugo i jugozapadnjak, udari vjetra osjetniji samo na većim nadmorskim visinama.

Razmjerno toplo i u nedjelju i ponedjeljak. U utorak posvuda oblačnije, kiša će zahvatiti i nizinske dijelove zemlje i Zagoru, a zatim sa snažnim zahladnjenjem mjestimice prijeći u mokar snijeg. Iz prognoze temperatura jasno je da se ni taj snijeg neće dugo zadržavati.

I na moru će prodor s utorka na srijedu biti prilično snažan, i zbog jakih vjetrova i obilne kiše, ali i zbog pada temperature koji će slijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme u idućim danima možemo dakle svesti na jedinu riječ, južina. Stoga je jasno i da će se Rijeka u subotu potvrditi i kao Europska kišna prijestolnica u kojoj na godinu padne gotovo tri puta više kiše nego u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo