O muškom zdravlju premalo se govori / 'Počeši s razlogom': kampanja za rano otkrivanje raka testisa koja je podigla veliku buru

Kampanja "Počeši s razlogom" trajat će cijelu godinu, a obilježit će je niz događaja kojima je cilj senzibiliziranje javnosti o raku testisa

9.3.2016.
22:00
VOYO logo

"Počeši s razlogom", naziv je javnozdravstvene kampanje za rano otkrivanje raka testisa, koju će zajedno provoditi Klinički bolnički centar Zagreb i Ožujsko pivo, a cilj kampanje je podizanje svijesti o muškom zdravlju i važnosti redovitog samopregleda testisa kako bi se rak otkrio na vrijeme.

Image
NEVJEROJATNA ODJAVA /

Što je to Šprajc rekao uživo u RTL Direktu: 'Zašto bismo se trebali počešati po...' Čemu? Bolje pročitajte sami...

Image
NEVJEROJATNA ODJAVA /

Što je to Šprajc rekao uživo u RTL Direktu: 'Zašto bismo se trebali počešati po...' Čemu? Bolje pročitajte sami...

Od raka testisa u Hrvatskoj oboli oko 200 osoba godišnje, a najčešće obolijevaju muškarci u dobi od 18 do 35 godina. Iako se radi o rijetkom tumoru, od kojeg obolijeva oko jedan posto populacije, Hrvatska bilježi porast broja oboljelih pa je samopregled testisa jednostavna i brza metoda koja može spasiti život, rečeno je u srijedu na predstavljanju kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja "Počeši s razlogom" trajat će cijelu godinu, a obilježit će je niz događaja kojima je cilj senzibiliziranje javnosti o raku testisa.

U sklopu kampanje predstavljena je Internet stranica www.pocesisrazlogom.com kao glavni izvor informacija o samopregledu testisa i raku, kao i savjetovalište u sklopu kojega će na telefonske upite građana četvrtkom od 13 do 15 sati odgovarati liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, kampanju će promovirati i televizijski spot u kojemu sudjeluju ambasadori kampanje - nogometaš Dario Srna, pjevači Neno Belan i Marko Tolja, rukometaš Zlatko Horvat, redatelj Dalibor Matanić i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje bolesti i uspješnije liječenje

"S obzirom da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje bolesti i uspješnije liječenje", rekla je voditeljica Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Marija Gamulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2013. od raka testisa oboljela 181 osoba, a najveći broj oboljelih bio je u dobi između 30 i 40 godina života.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su postupno ili naglo povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima, oticanje nogu, a čimbenici rizika za pojavu bolesti su rak testisa u obitelji, nespušteni testisi, genetski poremećaji i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tumori testisa su najčešći solidni tumori muškaraca mlađe životne dobi. U zadnjih 40 godina broj oboljelih se udvostručio, a po stopi pojavnosti Hrvatska je vrlo visoko među europskim zemljama, uz bok skandinavskim zemljama. To su tumori koji vrlo brzo rastu i šire se organizmom i bitno je da se na vrijeme otkriju, ne samo da bi bili uspješni u liječenju, nego da bi se izbjegla kemotarapija i zračenje koji značajno mogu oštetiti zdrave organske sustave te utjecati na reproduktivnu sposobnost mladog muškarca", naglasio je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskoj urološkog društva Željko Kaštelan.

Ožujsko pivo uručilo je v.d. sanacijskom upravitelju KBC-a Zagreb Anti Ćorušiću donaciju od pola milijuna kuna kojom će biti opremljen Referentni centar Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonodalnih germinativnih tumora na Klinici za onkologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorušić je rekao kako će javnozdravstvena akcija pridonijeti poboljšanju ranog otkrivanja raka testisa te dugoročno rezultirati manjim brojem oboljelih u fazi uznapredovale bolesti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo