BORBA U MEDIJIMA / Počela najkraća izborna promidžba u Hrvatskoj

U ponoć je službeno počela izborna promidžba za parlamentarne izbore koji će se održati 4. prosinca. Zbog zastarjelih pravila o medijskom praćenju izbora očekuje se da će birači biti uskraćeni za najvažnije informacije vezane za programe stranaka, lista i kandidata jer je kampanja jedna od najkraćih dosad.

17.11.2011.
7:40
VOYO logo

Izborna promidžba za 7. saziv Hrvatskog sabora trajat će do ponoći 2. prosinca, kada počinje izborna šutnja i traje sve do zatvaranja birališta, 4. prosinca u 19 sati.

U 7. saziv Sabora bira se 151 zastupnik, dva manje nego za prošli saziv, a u deset izbornih jedinica građani će izabrati po 14 zastupnika. U 11. izbornoj jedinici (dijaspora) biraju se tri zastupnika, a u 12. izbornoj jedinici bira se ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 315 kandidacijskih lista, od toga 286 stranačkih (205 samostalnih i 81 koalicijska) i 29 neovisnih, a nakon provjere njihove valjanosti DIP je pravovaljanim prihvatio 313 kandidacijskih lista. Od prihvaćenih 313 lista, 285 je stranačkih, a 28 neovisnih. Samostalnih je lista 204 dok je prihvaćena i 81 koalicijska lista.

"Zbog zastarjelih pravila o medijskom praćenju izbora očekujemo da će birači biti uskraćeni za najvažnije informacije vezane za programe stranaka, lista i kandidata jer je kampanja jedna od najkraćih dosad, a i pravila su takva da je gotovo nemoguće snaći se u kakofoniji predstavljanja različitih lista", za RTL je izjavila pravna savjetnica u GONG-u Vanja Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 12. izbornu jedinicu, u kojoj zastupnike u Hrvatski sabor biraju nacionalne manjine, liste je podnijelo 49 kandidata, od kojih su 42 liste stranačke, a sedam neovisnih. DIP je kao pravovaljane prihvatio 48 kandidatura (56 kandidata) nacionalnih manjina koji biraju zastupnike u toj izbornoj jedinici.

Izborne su liste DIP-u predale 63 političke stranke, od 116 koliko ih je službeno evidentirano u Registru političkih stranaka te 28 podnositelja neovisnih lista.

Pravila ponašanja pojedinaca i stranaka tijekom izborne kampanje pratit će Etičko povjerenstvo koje je donijelo i Izborni etički kodeks.

Prema Kodeksu, nije dopušteno pozivati na nasilje, širiti nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te poticati neravnopravnost spolova. Sudionici u izborima uz ostalo ne bi smjeli podcjenjivati hrvatski sustav slobodnih izbora ili ometati i sprečavati potpuno i slobodno izražavanje volje birača. Također, ne bi smjeli širiti bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznositi laži i insinuacije o političkim suparnicima, isticati fizičke, psihičke i druge osobine suparnika radi njihova omalovažavanja te iznositi laži i insinuacije o privatnom životu suparnika u izborima i članova njihovih obitelji.

Za prošle parlamentarne izbore, koji su održani 25. studenoga 2007., DIP je zaprimio ukupno 251 listu, od čega 235 stranačkih i 16 neovisnih, pri čemu je kandidacijske liste podnijelo 55 stranaka, a 46 je bilo koalicijskih lista. U Registru političkih stranaka tada je bila evidentirana 101 politička stranka, dakle 15 manje nego za predstojeće izbore. Od svih predanih stranačkih ili neovisnih kandidacijskih lista tada samo dvije nisu prihvaćene i to stoga što nisu bile upisane u registar političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo