POČELA JE 'ŠKOLA ZA ŽIVOT', ALI ŠTO TO U PRAKSI ZNAČI ZA UČENIKE? / Evo što se sve mijenja i kako će ih ocijenjivati

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Velike promjene bit će i u ocjenjivanju. Bit će više opisnih ocjena, pa prosjek od 4,4 može postati odličan. Novost su i međupredmetne teme.

9.9.2019.
22:52
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Počela je 'Škola za život', a RTL je provjerio što to u praksi znači. Tako će, primjerice, umjesto suhoparnih zadataka o razlomcima, djeca u školama kroz igricu dijeliti pizzu.

"Ovdje imamo iste zadatke koje vi imate u knjizi samo se rješavaju na drugačiji način. Primjerice ako želimo učenicima pojašnjavati pojam razlomka koliki je dio nečega. Ovdje pitaju da pokrijemo jednu četvrtinu pizze nadjevom. Uzmem nadjev i kažem gotovo", rekla je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dan škole poseban je za svakog prvašića, a upravo će oni učiti drukčije nego sve generacije dosad. S razumijevanjem, ne napamet.

Pisana slova tek na početku drugog razreda?

"U prvom razredu je ostavljen prostor za dovoljno uvježbavanje čitanja. Negdje se predviđa da će se sva slova naučiti u prvom razredu po svim dokumentima do veljače, ožujka. Ovisi o djeci. I nakon toga predstoji tri mjeseca svakodnevnog čitanja po 15 minuta", ističe Sanja Polak, mentorica za provedbu kurikularne reforme. To znači da će pisana slova učiti tek na početku drugog razreda. A kroz prirodu i društvo pa sve do biologije trebali bi postati istraživači jer će ih se poticati na samostalno istraživanje umjesto prepisivanja s ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada imate različite digitalne alate koji vam omogućuju da vidite cijeli sustav organa iz različite perspektive. S različitih strana okrećete, vrtite, gledate kako je koji organ položen", rekla je Helena Valečić, mentorica za provedbu kurikularne reforme.

Na glazbenom će uz klasičnu glazbu moći učiti i o suvremenoj, filmskoj, ali i biti autori vlastite glazbe. Na likovnom će uz kolaže i plastelin moći slagati i animacije. I zastarjela informatika osvježena je novim zadacima na računalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje imamo zadan zadatak i ovdje imamo naredbe kojima pomičemo krnjaču. Ja mogu stavljati naredbe i vidjeti što se događa i dobiti povratnu informaciju i onda dodati još nešto", ističe Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Velike promjene bit će i u ocjenjivanju. Bit će više opisnih ocjena, pa prosjek od 4,4 može postati odličan. Novost su i međupredmetne teme. Učenici će tako učiti o poduzetništvu, građanskom odgoju, održivom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje su tableti?

Nekada su učenici svoje gradivo kredama zapisivali upravo na drvene pločice. Napretkom tehnologije zamijenile su ih bilježnice. Danas ponovni povratak nešto pametnijih pločica - tableta i to u školi za život. Oni su trebali biti na školskim klupama, ali s početkom godine još nisu stigli. Tako je prva lekcija u Školi za život bila da on nije onakav kakvim se nekad predstavlja. Lani je izgovor bio da tableti nisu došli zbog tajfuna, a sada kasne zbog zakona o javnoj nabavi, javlja RTL.

"Sada očekujemo u drugoj polovini mjeseca da dođe dodatna oprema za nastavnike gdje to nedostaje i onda do kraja ove školske godine isporuka i opreme još za učenike", govori Blaženka Divjak, ministrica znanosti, obrazovanja i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministrica je zapovjedno odgovorna za sve što se u školama događa i za svaki od ovih propusta, bez obzira što ona sigurno nije bila izravno involvirana ona bi trebala podnijeti odgovornost", jasno će Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo