40 dana odricanja / Počela je korizma: ako se odričete odricanja radi, 'fulali' ste bit

Došlo je vrijeme kada se vjernici na 40 dana odriču čokolade, facebooka, izlazaka, ogovaranja, psovanja, svinjetine, masnog slatkog, slanog. Treba se odricati svojih grijeha, kažu svećenici - ali ako ste se odrekli čokolade da biste smršavjeli - e onda ste fulali, to nije korizma.

1.3.2017.
22:50
VOYO logo

40 dana odricanja, skromnosti i pokore - mnogima se čini kao dobra prilika da u smeće bace cigarete ili prestanu jesti čokoladu. Evo što o tome misli sveučilišni kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je nakon 12 godina života na Trešnjevci dobro upoznao navike vjernika. 

"Što meni znači to odricanje od čokolade, ako je cilj da budem neko vrijeme na dijeti, ili odricanje od cigarete ako ću nakon Uskrsa krenuti nanovo kao da želim nadoknaditi što je bilo prije...Ako sam se odrekao čokolade, da cijena čokolade ide nekome kome je potrebnije, tada odricanje ima smisla", kazao nam je Odilon Singbo, svećenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korizma je počela danas. Na čistu srijedu se posti, što je zapravo poziv na promjenu ponašanja i odricanje. 

"Post može biti izbor duhovne jakosti, da vidi ono što je najvažnije....", objašnjava Odilon Singbo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolici poste i odriču se u vrijeme korizme - muslimanima je za 30 dana Ramazana od zore do zalaska sunca zabranjeno jelo, piće i pušenje. Poste i Židovi 25 sati prije Yom Kippura. Ali post ne služi samo duhovnom zdravlju.

"Uvijek je preporučljivo malo postiti, imamo puno znanstvenih istraživanja koja govore u korist posta, da se tijelo malo regenerira, da se smiri, očisti. Post se preporučuje i od strane znanstvene zajednice, a potporu daje religija", kazala nam je Diana Gluhak, nutricionistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutricionisti potiču i bezmesnu prehranu - kakva je uobičajena na Čistu srijedu - ali i potpuno suzdržavanje od hrane, odnosno čišćenje tijela.

"Postoji nekoliko istraživanja koji govore da se postom smanjuju kancerogeni faktori, tako da se preporučuje da se s vremena na vrijeme, neovisno o drugim aktivnostima, da se posti ili konzumira manje hrane.", rekla je Diana Gluhak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li zdravstvene ili duhovne koristi dovoljne da ljude motiviraju na odricanje? 

Na naše smo pitanje "hoćete li se odreći nečeg u korizmi?" dobili najrazličitije odgovore. "Odricanja...malo jela i pila, masnoga i pijače...cigareta ću se odreći...nemam se čega odreći kad sam penzioner...nemam potrebe jer sam umjerena kroz godinu...ne, ne vjerujem u korizmu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čega ćete se vi odreći u korizmi?", upitali smo Odilona Singboa.
"Svega što je duhovno nekorisno za mene. To je odricanje od grijeha".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo