'Pobunjeni sindikalci su zlonamjerni i obmanjuju'

Dvjestotinjak sindikalista zaputilo se prema zgradi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Zagrebu zato što je pregovarački odbor sindikata javnih službi sastavljen bez njihova predstavnika.

26.3.2010.
16:15
VOYO logo

Vlada je reagirala na izjave Željka Stipića, predsjednika Sindikata "Preporod", koji je na konferenciji za medije poručio kako se njegov sindikat ne slaže s Vladinom idejom o uštedi umanjivanjem materijalnih prava, božićnice, regresa i dara za djecu u javnim službama "prije nego što se počne štedjeti tamo gdje žive od zasluga, a ne od rada".

Dvjestotinjak članova tog i drugih nezadovoljnih sindikata zaputilo se u petak prema zgradi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Mesničkoj ulici u Zagrebu zato što je pregovarački odbor sindikata javnih službi sastavljen bez predstavnika njihova sindikata. Poručili su Vladi i da je nesposobna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zlonamjerni Stipić'

Banski dvori tvrde da Stipić "pokušava zlonamjerno i tendenciozno prikazati odluku Gospodarsko-socijalnog vijeća o broju članova i sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi".

U opširnom priopćenju navode kako GSV nije isključio njihov sindikat, nego je jednostavno proveo dogovor na koji je pristao i "Preporod". Naime, kako se sindikati javnih službi nisu mogli dogovoriti tko će biti u Pregovaračkom odboru za pregovaranje oko ukidanja prava iz njihovih kolektivnog ugovora, tu su odluku prepustili GSV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporod" se obvezao da će poštivati taj dogovor, a sindikati su utvrdili koji će se kriteriji primjenjivati prilikom određivanja sastava, navodi Vlada.

'Imate malo članova'

"Gospodarsko-socijalno vijeće svojom odlukom nije 'isključilo' sindikat 'Preporod' iz Pregovaračkog odbora, kako tvrdi Željko Stipić, budući da isti do sada nikada i nije imao predstavnika u tom tijelu, što znači da nije mogao niti biti isključen. Sindikat 'Preporod' ima članove u dvije djelatnosti: osnovnom školstvu i srednjem školstvu. Odluka GSV-a je pravična budući da zaposleni u niti jednoj djelatnosti javnih službi nisu uskraćeni za svojeg predstavnika u Pregovaračkom odboru sindikata javnih službi", navode u reagiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporodu" poručuju kako Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ima 11.316 članova što je više od 2.627 koliko u tom području ima pobunjeni sindikat, dok Sindikat hrvatskih učitelja ima 25.311 članova, a "Preporod" ih u toj djelatnosti ima 5.326 članova.

"Zato prosvjed Sindikata 'Preporod' u vezi odluke GSV-a držimo određenim pritiskom na rad GSV-a, kao i pokušaj iskrivljavanja činjenica, a što je potpuno neprimjereno", navode ured za odnose s javnošću Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opširnom se reagiranju ne osvrću na kritike koje im je Preporod stavio na račun.

Najava Vlade o oduzimanju i smanjenju stečenih prava (božićnice, regresa, dara za dijete i sl.) prvo državnim službenicima i namještenicima, a onda vjerojatno i ostalima znak je njihove nesposobnosti da se uhvate u koštac sa onima koji su nas doveli u ovo stanje, smatra Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata koji je u petak izrazio potporu 'Preporodu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To sigurno nisu radnici ni državnih službi niti državnih poduzeća. Hrvatska je opljačkana i dalje se pljačka prije svega kroz javnu nabavu i povlasticama, a Vlada ne čini ništa da bi to zaustavila i vratila opljačkano, nego račun ispostavlja radnicima koji nisu trošili pa ne trebaju ni plaćati', navodi Stanić dodajući da su zahtjevi tog sindikata potpuno opravdani, a pobuna jedini način da se barem javnosti kaže prava istina.

Izrazio je i nadu da prosvjetari "neće plaćati ono što su drugi potrošili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003250553006 arti-201001270567006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo