Pobuna studenata: 'Radili smo 12 sati na dan, gdje je naš novac'?

Svjedoci tvrde da su ravnateljici prijetili obustavom održavanja prijemnih ispita za više od 1100 kandidata u prostorijama Centra u Petračićevoj 4 u Zagrebu.

10.7.2014.
19:13
VOYO logo

'Žalimo zbog nesporazuma i incidenta nastalog zbog neisplate honorara studentima koji su radili na logističkim poslovima pripreme ispita za državnu maturu. Njihov rad bit će honoriran kroz nekoliko dana, nakon usklađivanja evidencije radnih sati', sažetak je odgovora Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), čija je ravnateljica Maja Jukić u poslijepodnevnim satima u srijedu bila prinuđena pozvati policiju, piše Jutarnji list.

Tridesetak studenata ušlo je u njezin ured zahtijevajući isplatu honorara za lipanj u ukupnom iznosu od oko 400 tisuća kuna. Svjedoci tvrde da su ravnateljici prijetili obustavom održavanja prijemnih ispita za više od 1100 kandidata u prostorijama Centra u Petračićevoj 4 u Zagrebu. Pobunjene studente koji tvrde da su lipanj proveli radeći i po 12 sati dnevno, što im ravnateljica Jukić odbija isplatiti, iz Centra je ispratila policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključali zgradu

Prije njezina dolaska studenti su zaključali zgradu u kojoj su se nalazili ispitni materijali.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar zbog tog je incidenta danas zatražio očitovanje ravnateljice Centra Maje Jukić i predsjednika Upravnoga vijeća Petra Bezinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različita evidencija radnih sati

Maja Jukić kaže kako je policiju pozvala ne samo zbog uzurpacije prostora nego potrebe zaštite strogo čuvanih ispitnih materijala.

Objašnjava da je nesporazum sa studentima nastao zbog različite evidencije radnih sati. Studenti su, naime, izradili vlastitu evidenciju po kojoj je prijavljen veći broj sati rada u odnosu na sate iz evidencije Centra. Kako doznajemo, riječ je o ukupnoj razlici od oko 140 tisuća kuna. U pojedinim slučajevima satnica iz evidencije studenata popela se na 330 sati, a satnice su više i do 100 sati od dogovorenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu spremni na dogovor

'Na inzistiranje studenata da im se isplati honorar bez obzira na neusklađenost evidencije, ponuđeno im je da im se nesporni dio sati isplati odmah, a ostatak za nekoliko dana čim se dobiju izvještaji o obavljenom poslu', objašnjavaja ravnateljica Centra.

Studenti, međutim, nisu bili spremni na dogovor oko isplate većeg dijela honorara, i do tri četvrtine ukupnog iznosa, ne pristajući na odgodu plaćanja od nekoliko dana, kažu u Centru, čiji je bivši ravnatelj Goran Sirovatka smijenjen u svibnju prošle godine zbog nepravilnosti u radu. Da je Centar imao praksu isplate popriličnih honorara vanjskim suradnicima, dokazuje i podatak da je u zadnjih šest mjeseci nova uprava uspjela uštedjeti više milijuna kuna. http://www.jutarnji.hr/zbog-protesta-studenata-dosla-policija--radili-smo-po-12-sati-dnevno--gdje-je-nas-novac--/1205310/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo