eko bomba uz obalu / Pobuna građana u Dugom ratu zbog opasne šljake. U prosvjedu sudjelovalo oko 400 stanovnika

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da su prošli mjesec primili stručno mišljenje Građevinskog fakulteta. Na temelju toga pripremaju javnu nabavu za još jednu analizu odložene troske

13.11.2022.
19:30
VOYO logo

Sanacija šljake bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu odavno je postala prvorazredni skandal. Ne samo politički i gospodarski, već i zdravstveni i ekološki. Mještani ne žele šutjeti, traže odgovore, a opasnu prašinu s kojom žive - spremni su istresti premijeru pod prozor.

Zbog kancerogenog otpada blokirali su najprometniju primorsku cestu i tu neće stati. A Vlada s odgovorom koji smo dobili samo produbljuje njihovu agoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno u podne na pet minuta su zaustavili promet na Jadranskoj magistrali kroz Dugi Rat.

Poruka ministru gospodarstva jasna, ako se ostaci nekadašnje Tvornice ferolegura konačno ne saniraju, kamione sa šljakom iskrcat će na Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sagledate koliko je u malom mjestu roditelja pokopalo svoju djecu i koliko je djece pokopalo svoje roditelje. Karcinom, leukemija, razne plućne bolesti. Nažalost, i ja imam astmu koju nikad nisam imala, imala sam jako puno problema s plućima, tako da ne želim svojoj djeci to", kazala je Ruža Žilić Ivanišević, Dugi Rat.

"Mi smo dali neovisno ispitivanje i vještačenje Građevinskom fakultetu i IGH koji su utvrdili na četiri uzorka da je šljaka štetna 10 do 100 puta više nego što je propisano zakonom", tvrdi Tonči Bauk (NEZ.), načelnik Općine Dugi Rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zagreb je još dobar, a Split... /

Budite ekološki osviješteni: Sortirajte plastiku i pomozite prekupcima da zarade 250 milijardi dolara!

Image
Zagreb je još dobar, a Split... /

Budite ekološki osviješteni: Sortirajte plastiku i pomozite prekupcima da zarade 250 milijardi dolara!

U prosvjedu je sudjelovalo oko 400 stanovnika ili gotovo petina stalnih mještana mjesta koje u svom središtu I uz samo more nema lijepu rivu nego ružna crna brda.

"Ja sam radio 25 godina u ovoj firmi i srce i duša me boli kad ovo vidim. Vidjeli ste svi mi na ovo nevrijeme i ovu kišu jer nam naš Dugi Rat ne može zamijeniti nitko s ničim. Ovo je davno trebalo biti riješeno, ali svi se zaklinjemo u ovu državu Izborili smo se za nju, ali vidimo da nas ona jednostavno ignorira", poručuje Srđan Zemunik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalosno, jadno i da moja unučad nemaju gdje, nego moraju ići van raditi. Ja sam zaradila mirovinu i odgojila djecu iz ove tvornice. Ja i moj muž pokojni", kaže Mara Čepić.

Nakon propale tvornice - sredinom 2000. dolazi investitor Projekt Uvala uz obećanje da će izgraditi luksuzno turističko naselje. Od toga, kao ni sanacije - godinama nema ništa. Tek gomila građevinskog otpada koje pogled na more zaklanja obitelji Smajli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad izađemo iz kuće, to gledamo. To uopće nije lijepo. A možete misliti kako turisti reagiraju. Nije lijepo i gotovo. A tu živimo od početka. Ljepše je bilo tvornicu vidjeti kakva je da je, nego to", kazala je Marija Smajli.

"Čim vide, odmah bježe. Turisti kažu da ovo nije lijepo za vidjeti", kaže Šerif Smajli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor nam se nije javljao na pozive, kao ni HDZ-ov župan Boban. Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da su prošli mjesec primili stručno mišljenje Građevinskog fakulteta. Na temelju toga pripremaju javnu nabavu za još jednu analizu odložene troske.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo