NI TUĐMAN, NI TITO, NI RADIĆ / Jedna je povijesna ličnost bez konkurencije zaposjela najviše ulica i trgova u Hrvatskoj: Evo o kome je riječ

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Slaven Letica je 2007. objavio popis povijesnih ličnosti po kojima ime nosi najveći broj ulica i trgova u Hrvatskoj, a najzastupljeniji je Matija Gubec

5.9.2021.
13:46
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Nedavno preminuli sociolog, kolumnist i publicist Slaven Letica, u "metru" svojih djela ostavio je i "Let iznad kukavičjeg gnijezda". Nije to knjiga nastala po poznatom filmu, već lista poznatih hrvatskih ličnosti čija imena krase ulice i trgove gradova i mjesta diljem zemlje.

Letica je to djelo napisao 2007. godine, a dotada su lokalne vlasti ponegdje i promijenile neka imena, ali statistika je više-manje nepromijenjena. Uvidio je tako u djelu podnaslova "Kada bi ulice imale dar govora" da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije ni među prvih 10 ličnosti čija imena najčešće nose ulice i trgovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako čak 362 ulice nose ime Matije Gupca, a slijede ga Vladimir Nazor, Stjepan Radić, Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Ante Starčević, August Šenoa, Nikola Tesla, Tin Ujević i Alojzije Stepinac.

Doduše Tuđman se našao na 17. mjestu s 96 ulica, a taj broj je u proteklih nekoliko godina i porastao. Zanimljivo, Josip Broz Tito nije ni u TOP 50 Letičine liste. On se sa svojih 25 ulica našao na 52. mjestu, s time da od tog broj treba oduzeti trg u Zagrebu kojeg sada krasi ime Trg Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 50 "najpopularnijih" ličnosti našla se samo jedna žena, velika spisateljica Ivana Brlić Mažuranić. Između nje i Tita na popisu se smjestila Marija Jurić Zagorka.

Kuriozitet je što se na listi nalaze i dva Slovenca, književnik Franc Prešern i vođa partizanskog pokreta Boris Kidrič, ali i srpski reformator i jezikoslovac Vuk Stefanović Karadžić te mađarski revolucionarni književnik Sándor Petőfi. Listu od 160 imena zaključuju spisatelji Mila Gojsalić i Ivan Kozarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo