Pet godina na pantovčaku / Po čemu ćemo pamtiti Kolindu Grabar-Kitarović: Izbacila Tita, dovela svećenika i žestoko navijala

Image
Foto: Pixsell

Nitko prema njoj nije bio ravnodušan. Ili su je obožavali, ili žestoko kritizirali, možda nekad i bez razloga

15.2.2020.
8:20
Pixsell
VOYO logo
Image

Vrijeme je stalo za Kolindu Grabar-Kitarović? Pogledajte kako je izgledala na početku i kraju mandata

Image

Vrijeme je stalo za Kolindu Grabar-Kitarović? Pogledajte kako je izgledala na početku i kraju mandata

Kolinda Grabar-Kitarović odbrojava svoje posljednje dane na Pantovčaku. U njezinu mandatu pratili smo je na putovanjima, izvještavali o izaslanstvima koja su dolazila, o potezima i odlukama koje je donosila...

U pet godina mandata izazivala je oprečne reakcije. Neki su svaki njezin potez pratili s odobravanjem, dok drugi nisu bili baš tako blagonakloni, a neki su išli još dalje pa su je i ismijavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od micanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka, dolazaka i strasnog navijanja na utakmicama reprezentacija, posebice nogometne, pa do modnih odabira. Svaki potez Kolinde Grabar-Kitarović pratio se s posebnom pozornošću, možda i najviše kada je o domaćim političarima riječ.

A koje su neke od aktivnosti predsjednice bile u petogodišnjem mandatu, kao i potezi po kojima ćemo je možda i najviše pamtiti, pogledajte klikom na SLJEDEĆA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesna postrojba

Jedan od prvih poteza Kolinde Grabar-Kitarović po dolasku na Pantovčak bio je vraćanje crvene svečane povijesne odore. Te su odore kreirane u vrijeme Franje Tuđmana, a tako odjeveni vojnici sudjelovali su u Tuđmanovu protokolu. U vrijeme Grabar-Kitarović tako su dočekivali strane dužnosnike. Ta odluka izazvala je poprilično pozitivne reakcije iako je bilo i onih koji su tvrdili da je sve to skupša nepotrebno. Kako stvari zasad stoje, dolaskom Zorana Milanovića prestat će ta praksa. 

Bista Josipa Broza Tita

Kolinda Grabar-Kitarović nije pošteno ni zasjela u predsjedničku fotelju, a odluka da s Pantovčaka makne bistu Josipa Broza Tita izazvala je žestoke reakcije. I dok su neki slavili taj potez, naravno, radilo se mahom o biračima i podupirateljima Kolinde Grabar-Kitarović, drugi su sa žestokim kritikama popratili taj potez. "Tito je bio diktator", rekla je predsjednica na pitanje o Titovoj bisti, prije nego li je donijela odluka o micanju iste. Svoje mišljenje nije mijenjala do današnjeg dana. 

Tuđmanov stol i blagoslov Ureda

Jedan od prvih poteza Kolinde Grabar-Kitarović bio je povratak stola za kojim je sjedio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Taj stol nije bio izbor njenih prethodnika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Nedugo nakon tog poteza, u Ured predsjednice je stigao i fra Jozo Zovko, širokobriješki franjevac koji je trenutno u samostanu u zagrebačkoj Dubravi i blagoslovio Ured predsjednice. Predsjednica je na svojoj službenoj facebook stranici objavila fotografiju uz poruku ''Željela sam da ova kuća bude blagoslovljena.''

Modni odabiri

Kroz petogodišnji mandat predsjednice, izgled, frizura i modni odabiri Kolinde Grabar-Kitarović bili su komentirani gotovo pa svakoga dana. Nekad i na granici dobrog ukusa. Predsjednica se nije na to previše obazirala nego je na svakom javnom pojavljivanju  izazivala reakcije i frizurom i modnim odabirom. Gotovo pa svakodnevno se spekuliralo o tome je li i na kojoj je dijeti predsjednica jer je bilo više nego vidljivo da je od početka mandata poprilično smršavjela. 

Velika navijačica

Kolinda Grabar-Kitarović bila je prisutna na gotovo svakoj važnijoj utakmici hrvatskih reprezentacija, posebno one nogometne. Vrhunac navijanja bio je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na kojem je Hrvatska na čelu sa Zlatkom Dalićem osvojila srebrnu medalju. Prizori s dodjele medalja obišle su svijet i učinile Kolindu Grabar-Kitarović i planetarno poznatom. Kako i ne bi, kad je hrvatska predsjednica u kockastom dresu, na velikoj kiši i bez kišobrana tješila hrvatske reprezentativce i izbornika Zlatka Dalića

Smjena savjetnika

Idilu na Pantovčaku krajem 2018. godine prekinula je smjena savjetnika predsjednice za za unutarnju politiku Mate Radeljića. Spominjale su se tu prijetnje, SOA, zabijanje autom. Kolinda Grabar-Kitarović je sve te optružbe demantirala, ali mnogi smatraju da je upravo smjena Radeljića početak kraja Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku. Od tog trenutka, desnica unutar HDZ-a, a posebno izvan te stranke, postupno je okretala leđa predsjednici što se pokazalo možda i ključnim za njen poraz na izborima. 

51 posjet unutar Hrvatske

Predsjednica na odlasku je još u kampanji poručivala kako je jedna od nas i kako želi biti među narodom. To je, što god tko mislio o njoj, potvrdila i dolaskom na Pantovčak. U petogodišnjem mandatu predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović je obavila 51 posjet unutar Hrvatske. Bila je gotovo pa stalno među građanima, slušala njihove probleme i pokušavala pomoći, koliko je to s ovlastima koje je imala, mogla. 

105 stranih izaslanstava

U mandatu predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović je na Pantovčaku primila 105 stranih izaslanstava. Trudila se koliko je mogla pomoći Vladi u zbližavanju s inozemnim partnerima i privlačenju stranih tvrtki i investicija u Hrvatsku. 

140 službenih putovanja, 71 državno, 69 radnih posjeta

Kolinda Grabar-Kitarović je u pet godina mandata bila na 140 službenih putovanja. Bila je dobro prihvaćena u svijetu, sastala se nekoliko puta i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim Vladimirom Putinom. No, kada je riječ o putovanjima Kolinde Grabar-Kitarović, sva su nekako ostala u sjeni onog legendarnog javljanja predsjednice ispred ograde Bijele kuće. Ismijavanje i kritike predsjednice nakon toga su trajali danima, a traju i danas. I mnogima je upravo ta scena možda i najpoznatiji detalj petogodišnjeg mandata predsjednice na odlasku. Zasluženo ili ne, prosudite sami. 

14 tisuća pisama, molbi i predstavka

Dolaskom na Pantovčak, Kolindu Grabar-Kitarović mnogi su vidjeli kao saveznicu, osobu koja će osim nacionalnih, rješavati i privatne probleme. Zato ni ne čudi podatak da je u pet godina mandata na Pantovčaku primila čak 14 tisuća pisama, molbi i predstavki. Građani su tražili pomoć oko raznih pitanja i problema, od onih iz svakodnevnog života do problema s raznim institucijama i tvrtkama. 

Turneja po Hrvatskoj

Kolinda Grabar-Kitarović je u svom mandatu htjela doći u svaki dio Hrvatske. U pet godina mandata, predsjednica je svoj Ured izmjestila u sve dijelove Lijepe naše. Otkako je zasjela na Pantovčak, u programu je imala 234 posjete gradovima. Obično, te su posjete bile obilježena masovnim dolaskom građana koji su samo htjeli ili vidjeti i pozdraviti predsjednicu ili joj se požaliti na probleme s kojima se suočavaju. 

Dan otvorenih vrata

Kroz Pantovčak u pet godina manadat Kolinde Grabar-Kitarović je u Danima otvorenih vrata prošle jako puno građana. I Danom otvorenih vrata predsjednica je htjela poručiti kako je tu za građane, da ih sasluša, čuje njihove probleme i pomogne im koliko i kako može. Koliko je tih problema riješeno, nije poznato. No, činjenica je da su mnogi građani htjeli doći na Pantovčak, upoznati predsjednicu ili joj reći što ih muči i s kojim se problemi suočavaju. 

Darovi

Kako su je mnogi podržavali, a i obožavali, predsjednica je u pet godina mandata često puta bila i darivana. Točnije, dobila je 1930 darova. Uglavnom se radi o tradicionalnom nakitu, a one najdraže, potpisanu rukometnu i nogometnu loptu, već je spremila i ponijet će ih sa sobom prilikom odlaska s Pantovčaka. 

Odlikovanja

Kolinda Grabar-Kitarović upravo će danas dodijeliti posljednje odlikovanje u svom mandatu, što će biti i posljednji čin koji će kao predsjednica provesti. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručit će danas posmrtno dodijeljeno odlikovanje Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom nadbiskupu zagrebačkom kardinalu Franji Kuhariću. Odlikovanje će preuzeti nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić a potom će se nazočnima obratiti predsjednica Republike. Dodjeli odlikovanja nazočit će i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Ukupno, u pet godina mandata, predsjednica je uručila 1706 odluka o odlikovanjima.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike