Zbogom 2019. / Po čemu će Hrvati pamtiti posljednje desetljeće? 'Jedno neću nikada zaboraviti, disali smo istim plućima'

Pregled događaja u Hrvatskoj koji su se urezali u kolektivno pamćenje nacije u posljednjih deset godina

31.12.2019.
16:30
VOYO logo

Donosimo pregled događaja u Hrvatskoj koji su se urezali u kolektivno pamćenje nacije u posljednjih deset godina. Kao da je netko uključio tipku za premotavanje unaprijed jer iza nas ne samo da je stara 2019., već desetljeće značajnih događaja. A kada pogledaju unatrag, Hrvati će se najviše sjećati ovoga:

"Disali smo svi jednim plućima. To je bio događaj, jednostavno za moj život 48 godina nešto neopisivo. Ne 10, nego 48 godina", rekao je Dario Glibušić iz Zagreba govoreći o dočeku Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih dana se nije vidjelo više ni depresija na ljudima, ni neka patnja, ništa. Cijela Hrvatska je bila sretna. Stvarno nešto neopisivo", izjavila je Ivana Glibuzšić iz Zagreba.

"Ovih zadnjih deset godina mislim da je to bio jedan od većih događaja, da", kazala je Ana iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa srebrnim medaljama oko vrata u ljeto 2018. vatreni nogometaši vratili su se iz Rusije.

Ulazak u EU

Na istom mjestu 2013. još jedan povijesni događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno najvažniji događaj je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Žao mi je što ponekad u Europskoj uniji, odnosno Bruxellesu gledamo bankomat i žao mi je što smo često kukali zbog toga što sve moramo zadovoljiti", kazao je povjesničar Hrvoje Klasić.

Image

Prije svih ostalih: Ovi su građani u Hrvatskoj već dočekali Novu godinu

Image

Prije svih ostalih: Ovi su građani u Hrvatskoj već dočekali Novu godinu

I Hrvatska se tako našla na strateški važnom položaju: vanjskoj granici Europske unije čiji je prelazak postao životna misija mnogih izbjeglica i migranata s istoka. Prije 5 godina krenula je nezapamćena migrantska kriza čiji se repovi vuku i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem možda još nemamo, ali ćemo imat. S migrantima sigurno", kazala je Rajka Lovreč iz Zagreba.

Put migracija krenuli su i brojni Hrvati. Punili su se autobusi za Njemačku, praznile kuće u Slavoniji. Trbuhom za kruhom iselilo se više od stotinu tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno mladih je otišlo. Takav sam i sam, ali imam osjećaj da se vrlo jednostavno može i vratiti", rekao je Valentino Kontić iz Münchena.

"Devastacija, ja bih to rekao, ali na svim poljima temeljita devastacija", izjavio je Zvonimir Ilinić iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike poplave

Slavoniju je prije pet godina pogodila još veća katastrofa, ona prirodna. Dva su života izgubljena nakon što su zbog puknuća nasipa poplavljeni Gunja, Rajevo Selo i Račinovci. Zauvijek su izgubljeni domovi, životinje i usjevi.

"Po ovim poplavama strašnim. Vrijeme je užasno", rekla je Danijela iz Rijeke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je tu i korupcijskih afera, uhićenja visokih dužnosnika, bijegova iz zemlje, ali ne i od povijesti.

"U usporedbi s desetljećima prije toga, što se više udaljujemo i od Jugoslavije i od rata, to smo sve podjeljeniji. U društvu i dalje neprestano slušamo o našima i vašima, mi i oni, prava i neprava Hrvatska, lijevi i desno, ustaša i partizani. I bojim se da što više idemo u budućnost, sve više smo okrenuti prošlosti", rekao je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak velikana

Prije godinu i pol umro je i jedan od najvećih glazbenika na ovim prostorima, Oliver Dragojević. Njegov ispraćaj u Splitu i Veloj Luci ostat će zapamćen zauvijek.

Hrvati će se ove dekade sjećati i po ispunjenim ulicama i trgovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ujedinjeni i u humanitarnim akcijama. Imali smo Noru, imamo Milu i mnogo druge djece za koje će se Hrvatska kada treba ujediniti, ma koliko god bila razjedinjena i u kojem god desetljeću živjeli.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo