PLOČA IZ JASENOVCA SELI U NOVSKU? / 'To je nedopustivo i ako do toga dođe, bit će to rezultat kukavičke politike briselskog poslušnika Plenkovića'

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

U tijeku su pregovori Vlade i pripadnika HOS-a, a baziraju se na prijedlogu da se ploča HOS-a s pozdravom "Za dom spremni" u amblemu te udruge, iz Jasenovca premjesti negdje na područje Novske.

5.9.2017.
11:21
Nikola Ćutuk/PIXSELL
VOYO logo

Vlada trenutačno pokušava pronaći kompromisno rješenje kojim bi se ploča u Jasenovcu uklonila, a koje bi pak zadovoljilo i zagrebački HOS koji ju je tamo i postavio.

Stoga preostaje odlučiti na koju bi točno lokaciju ploča bila premještena, a o tome će odlučiti zagrebački HOS-ovci koji su ploču u Jasenovcu i podignuli. U krovnoj HOS-ovoj udruzi ponavljaju da ne žele biti razlog razdora u Vladi i zato su spremni na kompromis, ali bez zadiranja u ZDS u grbu te postrojbe jer su s tim amblemom legalno registrirani, navodi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRKIĆ O SPOMEN-PLOČI HOS-A U JASENOVCU: /

'Postupat će se po zakonu jer nitko ne može biti iznad zakona'

Image
BRKIĆ O SPOMEN-PLOČI HOS-A U JASENOVCU: /

'Postupat će se po zakonu jer nitko ne može biti iznad zakona'

No, već se sada mogu čuti glasni protesti i pritužbe na tzv. kompromisno rješenje.

"Premještanje spomen-ploče poginulim HOS-ovcima nama je potpuno neprihvatljivo. To je nedopustivo i ako do toga dođe, bit će to rezultat kukavičke politike briselskog poslušnika Plenkovića. Sve na toj ploči je legalno i u skladu sa zakonom... Stajala je mjesecima prije nego što ju je Pupovac pronašao i pokrenuo harangu", rekao je za spomenuti list HSP-ovac iz Novske Željko Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje trenutačno kolaju, ploča bi se trebala premjestiti upravo u Novsku, no u tamošnjoj gradskoj upravi zasad ništa ne komentiraju na tu temu.

"Tražimo rješenje, no ne mogu ništa detaljno reći", kratko je rekao gradonačelnik Novske Marin Piletić (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se doznaje kako Vlada ne misli stati samo na uklanjanju ploče sa spornim natpisom, već razmatraju izradu zakona kojim bi se odredile sankcije za simbole svih totalitarnih režima. Tako su iz Vlade više puta u neslužbenim razgovorima napomenuli da se ne može problematizirati samo ZDS nego i obilježja komunističkog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo