Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa, javlja RTL.
Naime, u velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potencijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni.
Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna i puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta.
Pojava toksina
"Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi", rekla je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.
Nakon duže konzumacije, mikotoksini u hrani utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu.