Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
RIZIČNO JE, AKO SE NE PAZI /

Suhomesnate delicije lako mogu postati jako opasne? Hrvatski veterinarski institut poslao važno upozorenje, evo o čemu se radi

U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potencijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa, javlja RTL.

Naime, u velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potencijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni. 

Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna i puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Pojava toksina

"Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi", rekla je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.

Nakon duže konzumacije, mikotoksini u hrani utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike