RIZIČNO JE, AKO SE NE PAZI /

Suhomesnate delicije lako mogu postati jako opasne? Hrvatski veterinarski institut poslao važno upozorenje, evo o čemu se radi

U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potencijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni

27.10.2021.
22:26
VOYO logo

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa, javlja RTL.

Naime, u velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potencijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna i puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Image
Zamrzavanje mesa /

Smije li se odmrznuto meso ponovo zamrznuti?

Image
Zamrzavanje mesa /

Smije li se odmrznuto meso ponovo zamrznuti?

Pojava toksina

"Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi", rekla je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon duže konzumacije, mikotoksini u hrani utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo