PLENKOVIĆEV TIP ZA TVRDU DESNICU: / Ratovao je na krvavim bojištima Afrike, prima golemu plaću u HEP-u i pomoći će bazi da zaboravi Vasu

Image
Foto: Pixsell

U subotu je umirovljeni general Miljenko Filipović ponovno izabran za predsjednika Zajednice branitelja 'Gojko Šušak'.

3.10.2018.
10:09
Pixsell
VOYO logo

Izborni sabor Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak' odigravao se u pravom trenutku: nakon što je Andrej Plenković krenuo u otvoreni rat protiv gradonačelnika Vukovara i njegova prosvjednog skupa, nakon što je Jandroković počeo otvoreno govoriti o "tipovima koji propituju jesmo li dovoljno Hrvati i katolici", a ikone desnog krila HDZ-a, Milijan Brkić i Tomislav Tolušić, ranjeni su u istrazi afere SMS, bila je to prilika da se za internu stranačku publiku Andrej Plenković pokaže kao veliki štovatelj lika i djela dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, kao istinski HDZ-ovac koji drži do starih stranačkih vrijednosti.

Plenković je nadmašio sva očekivanja kada je pohvalio inicijativu za izgradnjom spomenika Šušku "radi njegova enormnog doprinosa hrvatskoj slobodi." No, te subote, 29. rujna 2018. za poznavatelje unutarstranačkih odnosa odigrala se još jedna važna transmisija, još jedna potvrda da je proces marginalizacije i istiskivanja utjecaja Milijana Brkića dobrano uznapredovao. Bio je to trenutak u kojem je predsjednik Zajednice, umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, podržao željeni Plenkovićev smjer, da se skup Ivana Penave u Vukovaru ne podržava jer "HDZ vrlo jasno radi razdjelnicu između te bolne teme i onih koji je žele politizirati, manipulirati i zloupotrebljavati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava tako ostaje sve usamljeniji i obilježen kao onaj koji "želi politizirati, manipulirati itd.", a Milijanu Brkiću, dugogodišnjem moćnom graditelju stranke, sve se energičnije krešu krila. A kao nadomjestak u desnom, najtvrđem tkivu stranke, onom vezanom na Hercegovinu i utjecajne Hercegovce u Hrvatskoj, pojavljuje se upravo umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović. Čovjek koji vuče korijene upravo iz vremena Gojka Šuška te uz Vladimira Šeksa, koji je uspio izgraditi jedinstvenu snagu kroz mrežu u pravosuđu, postaje tako ključni operativac za "držanje" desnog krila stranke i jamac da eventualna potpuna eliminacija Milijana Brkića ne bi trebala drastično naškoditi dubini stranke.

Image
BRKIĆ KRIMINALCIMA ODAVAO PODATKE ISTRAGE: /

U lancu prostitucije bila je politička i društvena krema, sve je zataškano

Image
BRKIĆ KRIMINALCIMA ODAVAO PODATKE ISTRAGE: /

U lancu prostitucije bila je politička i društvena krema, sve je zataškano

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Gospodin Filipović u subotu je u Panorami održao gorljiv govor podrške Plenkoviću

Od legionara do hrvatskog generala

General Miljenko Filipović (devedesetih se pojavljivao i kao Milenko) rođen je 1965. godine u Duvnu, kasnije Tomislavgradu. Početkom devedesetih pojavljuje se, zajedno s Antom Rosom, Željkom Glasnovićem i Brunom Zoricom Zuluom u specijalnim vojnim postrojbama Hrvatske vojske. U svibnju 1991. imenovan je dozapovjednikom postrojbe za specijalne namjene "Bojne Zrinski", a ubrzo postaje zapovjednik te postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon preustroja unutar Hrvatske vojske Filipović postaje zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, najelitnije postrojbe HV-a. Ratovao je na vukovarskom području, sudjelovao je u oslobađanju Hrvatske Kostajnice, a potom sudjeluje u nizu akcija na tzv. Južnom bojištu, u oslobađanju Slanog, a u deblokadi Dubrovnika je i ranjen. Sudjelovao je i u borbama u BiH, na Kupresu, u obučavanju vojnika u Tomislavgradu, te ustroju HVO-a. Godine 1998. postavljen je na funkciju zapovjednika V. zbornog područja sa stožerom u Rijeci.

O njegovoj biografiji prije priključenja HV-u obično se govorilo da je bio – legionar. Uz Rosu i Gotovinu ubraja se u red najutjecajnijih domaćih legionara, odnosno onih pripadnika HV-a koji su početkom devedesetih stigli u Hrvatsku upravo iz redova čuvene francuske Legije stranaca, a sudjelovao je u borbama na mnogim teškim afričkim, izuzetno krvavim ratištima u Džibutiju, Čadu, Zairu i Ruandi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovio ga Stipe Mesić

Ime generala Filipovića vezivalo se povremeno uz neke narazriješene slučajeve iz novije hrvatske povijesti. Primjerice, spominjalo se da bi se i njegovo ime po liniji zapovjedne odgovornosti moglo naći na optužnicama koje BiH sprema o zločinima u Mrkonjić Gradu, a u pojedinim svjedočanstvima o ustroju tzv. Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute pojavljuju se informacije da je sudjelovao u obuci zatvorenika koji su trebali postati vojnici.

Godine 2000. Filipović je jedan od dvanaestorice visokorangiranih vojnih časnika koje je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić umirovio zbog čuvenog pisma u kojem su protestirali zbog navode "kriminalizacije Domovinskog rata". Mesić je pismo nazvao političkim činom nedopustivim za vojne časnike, ali Filipović i ostali potpisnici dobivaju na hrvatskoj desnici obol boraca protiv izručenja Haagu i propitivanja ratnih zločina koje pak, smatraju oni, upravo potiče nedomoljub Mesić i tadašnja vlada lijevog centra, koalicija Račan-Budiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon umirovljenja Miljenko Filipović nestaje s javne scene i, kao i mnogi drugi bivši generali s dobrim vezama politici, a posebno u državnim tvrtkama, posvećuje se privatnom biznisu. Vodio je, primjerice, tvrtku SINACO koja je poslovala u okviru Ina grupe, a bavila se sigurnošću. Zabilježeno je, primjerice, da je njegova tvrtka vodila akciju razotkrivanja kriminalne sprege pojedinih zaposlenika u Ini i "prijevoznika nafte i naftnih derivata", no tvrtka je ugašena i 2014. brisana iz Sudskog registra.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Umirovljeni general izuzetno je poštovan i cijenjen u najtvrđem dijelu HDZ-ove desnice

Pripadnik Karamarkova tima

Filipović se energičnije angažirao u HDZ-u nakon što je za predsjednika stranke izabran Tomislav Karamarko. Upravo je Karamarko pokrenuo jačanje unutarstranačke mreže za povezivanje branitelja i braniteljskih obitelji, Zajednicu 'Gojko Šušak', a za predsjednika je izabran šutljiv ali među braniteljskom populacijom iznimno utjecajan Miljenko Filipović. I nakon Karamarkova odlaska smatralo ga se "karamarkovcem", a u medijima su se oglasili i "anonimni izvori" koji su tvrdili da će upravo Filipović pružiti podršku i ujediniti stranačku desnicu zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem i – srušiti Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ništa od toga. Dogodio se tihi unutarstranački obrat i Miljenko Filipović je postao dio tima za održavanje i učvršćivanje Andreja Plenkovića. U Slavoniji se učvršćuju uz pomoć Tomislava Čuljka, koji je također nakon Tomislava Karamarka iskazao lojalnost Vladimiru Šeksu i Andreju Plenkoviću, Dalmaciju će sređivati Božidar Kalmeta, a za branitelje i Hercegovinu i Hercegovce u Hrvatskoj – zadužen je Miljenko Filipović.

Uzalud su se nakon izbornog skupa Zajednice 'Gojko Šušak', gdje je dugo i nadahnuto Andrej Plenković tumačio kako slijedi nauk dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, pjenili komentatori na desnim portalima da je nedopustivo da taj "sin oca ideologa jugokomunizma" govori o nasljeđu Tuđmana i Šuška jer "gdje je on bio 1991.", za razliku od Šuška itd. Činjenica jest da je general Filipović i cijela kolekcija utjecajnih stranačkih branitelja sjedila u prvom redu u dvorani hotela Panorama i pljeskom podržala Andreja Plenkovića. Miljenko Filipović, Josip Đakić, Pavo Miljavac itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipovićeve pohvale Plenkovićevoj Vladi

Filipović je s pozornice, nakon što je ponovno izabran za predsjednika Zajednice 'Gojko Šušak' grmio da do sada niti jedna vlada nije učinila za branitelje koliko je to učinila Plenkovićeva. A zatim je redao konkretne, prije svega financijske pokazatelje: od toga da je značajno povećan proračun za Ministarstvo branitelja i MORH, da je donesen novi Zakon o braniteljima, da su regulirana prava branitelja HVO-a, da su se povećale plaće u MUP-u, da je vraćeno obilježavanje godišnjice smrti Gojka Šuška pod državne skute, da je Vlada višestruko povećala financijsku pomoć Hrvatima u BiH...

Predsjednik jednog stranačkog tijela koje bi trebalo okupljati branitelje uzimao je pod zasluge Vlade važne njihovim članovima i otvaranje novih vojarni i zapošljavanje novih vojnika, kupnju novih vojnih zrakoplova, ali i vraćanje ceremonijalne smjene straže na Markovu trgu koje je "iz snažnih simboličnih razloga uveo dr. Tuđman". Iako je na web stranici HDZ-a u izvještaju s jednog skupa Zajednice 'Gojko Šušak' iz 2014. jedan nadahnuti autor naveo da "ni operacija kralježnice niti kolica" nisu mogla spriječiti Milijana Brkića da nazoči skupu, ove subote on nije bio na skupu u Panorami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na misi s predsjednicom i ministrom branitelja

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Misa za poginule branitelje, 2017.

Direktorska pozicija u HEP-u

Što je bilo presudno za ovakvo zbližavanje tvrdog HDZ-ovog desničara Miljenka Filipovića i Plenkovića? Stranački insajderi tvrde da je točka na i bilo zapošljavanje generala Filipovića u HEP-u. Naime, početkom ožujka 2018. mediji su pisali da je u tišini, bez natječaja HEP dobio novog šefa Ureda za korporativnu sigurnost. Iz PR službe HEP-a odgovorili su novinarima da je Filipović imenovan kao "ciljani kandidat", i to zbog "značajnog poslovnog iskustva u području sigurnosti na nacionalnoj razini, ali i u području korporativne sigurnosti što je iznimno bitno budući da HEP svojim većim dijelom poslovanja spada u tvrtke u čijoj nadležnosti je ključna nacionalna struktura". No, novinarima nije odgovoreno kakvu formalnu stručnu sprema ima novi šef Ureda za korporativnu sigurnost.

Net.hr neslužbeno saznaje da direktorski rang u Hrvatskoj elektroprivredi donosi plaću od 16 do 18 tisuća neto (plus, ovisno o opisu posla, vrlo izgledno je i korištenje službenog automobila).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, dakle, iznos plaće koji dobiva i general Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice 'Gojko Šušak', umirovljeni general dramatičnog vojnog puta, utjecajan među braniteljima, i nesumnjivo jak nadomjestak za obnovu stranačke mreže, osobito tamo gdje će popucati ako se nastavi eliminacija Milijana Brkića.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo