bio angažiran i u slučaju Agrokor / Plenkovićev prijatelj zaradio je više od milijun kuna u poslu s državom: Plenković navodno 'nije imao pojma'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Prikupljene su tri ponude, a najbolja je pristigla iz ureda čovjeka s kojim je Plenković odavno dobar.

26.3.2022.
12:00
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar, čiji je član Danijel Klobučar dugogodišnji prijatelj Andreja Plenkovića, zaradilo je 1.243.315,46 kuna zastupajući državni Centar za restrukturiranje i prodaju, doznaje Index.

CERP je Klobučara i partnere angažirao krajem 2018. godine, odnosno, da budemo precizniji, to je uradio Milan Plećaš, CERP-ov ravnatelj. A Plećaš je na ravnateljsko mjesto stigao također 2018. godine, uz Plenkovićevu podršku. Navodno su i njih dvojica odavno dobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, Klobučar je, upravo na Plenkovićev poziv, bio angažiran u slučaju Agrokor i postao dio takozvane grupe Borg, neformalne grupe savjetnika koji su radili na takozvanom Lex Agrokoru.

Klobučar je medijima pričao o dobrim vezama s Plenkovićem - objasnio je da se poznaju još iz srednje škole u kojoj su, kako je rekao, "naučili da bez rada nema uspjeha i da bez učenja nema dobrih ocjena", a naročito mu je u dobrom sjećanju ostalo maturalno putovanje u Grčku preko Beograda. Novinarima se pohvalio i starim fotografijama s aktualnim premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno odredbama čl. 30. st. 1. toč. 5. i 6. Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), taj zakon se ne primjenjuje na usluge pravnog zastupanja od strane odvjetnika u postupcima pred sudovima.

Slijedom navedenog, Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar, j.t.d. izabrano je kao i sva druga odvjetnička društva i odvjetnici koji zastupaju CERP, tj. na isti način kao što se odvjetnici biraju za zastupanje u postupcima pred sudovima od strane svih drugih tijela javne vlasti i javnih poduzeća, a sve sukladno odredbama važećih zakona i drugih propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, od 1526 sudskih sporova u kojima CERP sudjeluje kao stranka u postupku, navedeno odvjetničko društvo zastupa CERP u 32 predmeta, za koje su potrebna specijalistička znanja o pretvorbi i privatizaciji.

Image
neočekivano /

Autor web stranice 'Hrvatske izdajice' stranac na privremenom boravku u RH. Udario po Plenkoviću, Milanoviću, Stožeru

Image
neočekivano /

Autor web stranice 'Hrvatske izdajice' stranac na privremenom boravku u RH. Udario po Plenkoviću, Milanoviću, Stožeru

Od početka zastupanja CERP-a do danas navedenom odvjetničkom društvu na ime naknada za zastupanje isplaćeno je ukupno 1.243.315,46 kuna. Znatan dio od tog iznosa kasnije je naplaćen od protivnih strana koje su izgubile sporove protiv CERP-a, a naplata tih troškova i dalje traje", odgovorili su Indexu iz CERP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit da li Klobučarov ured zastupa osobno ravnatelja CERP-a, koji ga je odabrao, te koliko to košta, Indexu su odgovorili:

"Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar zastupa ravnatelja CERP-a Milana Plećaša od prošle godine u 2 spora u kojima je ravnatelj Milan Plećaš tužen kao fizička osoba odnosno ravnatelj CERP-a, u predmetima koji su vezani za djelatnost CERP-a. Troškove navedenog zastupanja ravnatelj snosi osobno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz narednih odgovora ispada da je Plećaš prvo angažirao Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar za CERP, a potom za sebe.

"Ravnatelj nije angažirao Odvjetnika za osobne sporove nego za 2 spora u kojima je imenovani tužen kao ravnatelj i odgovorna osoba CERP-a a koji su pokrenuti 2021. godine", precizirali su CERP-ovci. Sasvim logično, ako nije riječ o privatnim sporovima, zanimalo nas je koliko će nas koštati Klobučarovo zastupanje Plećaša, no CERP se nije dao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporovi nisu pravomoćno okončani. Nakon pravomoćnog okončanja sporova, troškove zastupanja po odvjetniku podmirit će gospodin Milan Plećaš, neovisno od činjenice što je imenovani tužen kao službena osoba."

Na upit kako je odabrano baš društvo Lovrić & Klobučar, CERP nas je informirao da su "ponude zatražene od odvjetničkih društava za koje je procijenjeno da raspolažu stručnim znanjima i iskustvom u specifičnom pravnom području pretvorbe i privatizacije". Prikupljene su, vele, tri ponude, a najbolja je pristigla iz ureda čovjeka s kojim je Plenković odavno dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Indexa ima li veze njegov i Plenkovićev prijateljski odnos s dobivanjem poslova s CERP-om, odgovorio je: "Ma Plenković nema pojma o tome. Osim što je vidio u Nacionalu."

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo