PLENKOVIĆEV HDZ? / Izbor Lovre Kuščevića, čovjeka koji je do samog kraja branio Karamarka, jasno demonstrira što se zapravo događa

Image
Foto: Pixsell

Za Davora Božinovića se znalo da pripada najužem krugu Andreja Plenkovića,

5.6.2018.
22:00
Pixsell
VOYO logo

Otprilike prije dvije godine, točnije 7. lipnja 2016., novinari su se tiskali pred središnjicom HDZ-a. Afera Konzultantica bila je u zenitu, svi su se pitali tko će otići a tko ostati: hoće li pasti Tomislav Karamarko, ili Tihomir Orešković, hoće li se raspasti Vlada.

Tko je bio odabran među ministrima, među najbližim Karamarkovim suradnicima da kaže koju riječ novinarima naguranima pred ulazom u stranačke prostorije? Lovro Kuščević. Tada je bio ministar graditeljstva. Strastveno je izgovorio, a prenijele su sve televizije: "Odlazak Tomislava Karamarka iz Vlade nije prihvatljiv!" Naravno, nekoliko dana kasnije Karamarko je pao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve li koincidencije, upravo je Kuščević, sada ministar uprave u Vladi Andreja Plenkovića, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj su smijenjeni Davor Ivo Stier i Miro Kovač, htio uvodno reći nešto novinarima. Naravno, da bi Stier i Kovač mogli, morali biti smijenjeni. Živopisno obrazloženje zašto bi to tako trebalo biti izgovorio je pak Božidar Kalmenta, bivši ministar prometa, bivši gradonačelnik Zadra, jedan od najdugovječnijih HDZ-ovaca, ovjenčan s rekordno mnogo sumnji i optužnica i istražnih postupaka. Formalno umirovljenik i predsjednik HDZ-a u Zadarskoj županiji.

Novi HDZ?

Andrej Plenković, koji je najavljivao novi HDZ, čija je poruka upravo bila da će mijenjati HDZ da bi mijenjao Hrvatsku, zapravo je i slikovno i riječju pokazao da nastavlja kontinuitet "starog" HDZ-a, da je to taj isti HDZ, da bira za najbliže suradnike one koji su već bili najbliži suradnici onih koje je on tobože odbacio – jer su štetili HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je obrazložio da nema više povjerenja u Stiera i Kovača, te je na Stierovo mjesto, na mjesto glavnog političkog tajnika, postavio Lovru Kuščevića, a na mjesto međunarodnog tajnika Davora Božinovića.

Za Božinovića se znalo još iz predizbornog vremena da pripada najužem Plenkovićevom krugu, no, nakon odlaska Martine Dalić bilo je sumnji da će taj odnos biti okrnjen – Božinović je, naime, bio i ostao veliki prijatelj Martine Dalić i nije odobravao metodu njezina "odlaska", odnosno, svaljivanje svega i svačega iz afere Hotmail samo na njezina pleća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković Kuščeviću beskompromisno vjeruje?

Sada se međutim dogodila neobična kombinacija, da ministar unutarnjih poslova postane i međunarodni tajnik stranke. Očito nije bilo pogodnog i dovoljno povjerljivog kandidata među HDZ-ovcima koji se sada aktivno bave vanjskom politikom. No, Kuščević, strastveni zagovornik Tomislava Karamarka u trenucima kada su se već ptice na grani opraštale od njega, nesumnjivo je "novi" najbliži suradnik Andreja Plenkovića.

S obzirom na to da je Plenković osobno rekao da smjenjuje Stiera i Kovača jer se izgubilo povjerenje među njima, javnost bi trebala prihvatiti, dakle, da Plenković s Kuščevićem ima odnos beskompromisnog povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovro Kuščević je već prvi dan obnašanja svoje nove funkcije izazvao veselje u hrvatskoj javnosti jer je objavio da se na sjednici Predsjedništva "analiziralo govore, aplauze i negodovanja" s posljednjeg sabora stranke te je odlučno odbio prihvatiti ocjenu Davora Ive Stiera da u stranci ima klijentelizma i da se protiv toga treba boriti.

Image
ŠTO HDZ-OVCI RADE NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA? /

Analiziraju koliko se kome pljeskalo na saboru stranke

Image
ŠTO HDZ-OVCI RADE NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA? /

Analiziraju koliko se kome pljeskalo na saboru stranke

Neobična izjava o pomlađivanju stranke

A izbor sebe i Davora Božinovića obrazložio je, između ostalog, i kao "pomlađivanje stranke", zanemarivši da je on rođen 1975., a Stier 1976. Godinu rođenja Davora Božinovića ne treba niti spominjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević, čovjek koji je još 2012. bio predstavljen kao ministar u sjeni vlade u sjeni koju je kreirao tadašnji lider HDZ-a, Tomislav Karamarko, njegov dugogodišnji osobni prijatelj, po svemu sudeći bio je još veći prijatelj s Milijanom Brkićem. Upravo je zato on i preživio preslagivanje iz stare, Oreškovićeve i Karamarkove vlade u novu, Plenkovićevu. Doduše, ne više kao ministar graditeljstva nego kao ministar uprave.

Po struci pravnik, bio je u tri mandata načelnik općine Nerežišće na Braču i vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, a 2016. zabilježeno je da je 34. najbogatiji dužnosnik u Hrvatskoj. Kao ministar graditeljstva izazvao je zanimanje javnosti kada je okupljene novinare na press konferenciji pozdravio sa "Hvaljen Isus", a tvrdio je da je to njegov uobičajeni pozdrav u svakoj prigodi, pa i pri telefonskim razgovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovao za Istanbulsku i donio Lex šerif

Uvijek je isticao da je praktični vjernik, no nedavno, kada se u redovima HDZ-a dogodilo stanovito raslojavanje oko glasovanja za Istanbulsku konvenciju, Kuščević je izjavio da je Konvenciju "proučio" i da će glasovati za Konvenciju te da se takav stav ne kosi s njegovim katoličkim uvjerenjem.

Bio je dosta na udaru kritika zbog donošenja Lex šerifa, ali i zbog petljanja oko Zakona o sprječavanju sukobu interesa. Zbog njegovih izjava u kojima nije baš znao precizirati kakvo je tijelo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva, jednostavno je zaključila: ministar zna manje od studenata prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević je Brkićev čovjek

Poznavatelji unutarstranačkih odnosa kažu da je Kuščević zapravo čovjek Milijana Brkića i da su posve neutemeljene ocjene da je smjena Stiera i Kovača i izbor Kuščevića i Božinovića pokazatelj Plenkovićeva jačanja.

Prije bi se moglo reći da je Kuščević nova karika u obruču Milijana Brkića koji se sve snažnije steže oko Andreja Plenkovića. I novi pokazatelj da je Andrej Plenković posve odustao od svoje glasovite poruke: Mijenjam HDZ da bih mijenjao Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo