na sjednici vlade / Plenković žestoko kritizrao oporbu: 'Nismo bili na razini onih koji su sa zeljem htjeli rješavati problem Agrokora'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je kazao brojni akteri htjeli srušiti proces nagodbe te poručio kako je Vlada spriječila veliku krizu

5.7.2018.
10:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na otvorenom djelu sjednice Vlade nalazi se 27 točaka, no moguće je da Vlada uvrsti još neke točke na samoj sjednici. Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na aktualnosti. Plenković je čestitao hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i izborniku Zlatku Daliću na rezultatima. 

"Momci igraju izvanredan nogomet i pridonose ushitu i nacionalnom ponosu i zadovoljstvo u cijeloj zemlji. Uz njih smo i vjerujemo da će uz ovakvu igru i vodstvo ići do kraja", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izglasavanje nagodbe za Agrokor nakon jučerašnjeg ročišta koje je sazvao Trgovački sud u Zagrebu. "Činjenica da je za nagodbu glasalo 80,2 oposto vjerovnika je jedna snažna podrška, potpora i potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva i brojnih kompanija te dovođenje u pitanje radnih mjesta.

Djelovali smo u izvanrednim okolnosima na učinkovit i kvalitetan, a sada se to potvrđuje i uspješan način, da spriječimo veliku krizu i omogućimo opstanak kompanije, vrijeme za konsolidaciju dobavljača, omogućimo normalno funkcioniranje isplate svih malih poljoprivrednika koji bi se našli na koljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija je bila u blokadi, opskrba je stala, Zakon o izvanrednoj upravi uz privolu tadašnjeg vlasnika omogućio je njegovu aktivaciju, proces koji je organiziran omogućuje novu likvidnost i restrukturiranje i konsolidaciju kompanije", komentirao je Plenković.

Kazao je kako su brojni akteri htjeli srušiti proces i Vladu. "Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji koju nismo planirali u programu niti smo htjeli imati na dnevnom redu vodil računa o interesima hrvatske države, ekonomije i radnih mjesta i hrvatskom državnom proračunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome smo uspjeli. Jedini nismo promijenili za 180 stupnjeva retoruiku, optuživali su nas da smo zaštitnici gospodina Todorića pa do toga da je on sam rekao da smo njegov najveći neprijatelj.

Nismo bili na razini onih koji su sa zeljem i selfijima i dežurnim telefonima htjeli rješavati ovaj problem. Nismo onaj koji su populistički djelovali ovdje i transformirali državne insitutcije u nešto što je bizarno i neobično. Radili smo odgovorno, odoljeli izglasavanjima o nepovjerenju, pokazali smo da smo imali ispravan smjer i političke snage proces dovesti do ove točke", kazao je Plenković dodavši kako ovo nije kraj jer tek slijedi potvrda nagodbe na Trgovačkom sudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je zahvalio i partnerima iz HNS-a koji su došli, kako je rekao, u brod  i odgovorno se postavili sa ciljem da osiguravanja političke stabilnosti "u zemlji koja je preduvet svih gospodarskih napora", što uključuje, kako je kazao premijer, i najbolju turističku sezonu lani koja će prema svemu sudeći biti druga najbolja jer će ova biti još bolja.

Zahvalio se ministru Tolušiću, Horvatu, Bošnjakoviću ali i bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić i svima koji su doprinijeli nagodbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se sve skupa rezimira proces je dobar za hrvatsku ekonomiju i dobar za poruku povjerenja da su hrvatske institucije stvorili kvalitetan pravni okvir koji omogućuje rezultat gdje smo danas. Zakon je ocijenjen da je u skladu s Ustavom, posredno je postao dio pravne stečevine kao ankes uredbe koju smo i na Vijeću i Europskom parlamentu uvrstili u nacionalne insolvencijske postupke čime se sudske odluke u okviru ovog zakona mogu priznavati u drugim državam članicama", kazao je Plenković.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo