PLENKOVIĆ: / 'Zakon o obnovi Zagreba u javnu raspravu ide danas ili sutra'; Spomenuo je i raspuštanje Sabora

Image

Riječ je o zakonu koji je Vlada pripremila s Gradom, a Plenković kaže da je cilj Vlade da taj zakon, s obzirom na to kakav je njegov značaj,

13.5.2020.
14:36
VOYO logo

Šef Vlade Andrej Plenković odgovorio je na više novinarskih pitanja prije užeg kabineta Vlade, a između ostalog je kazao da Zakon o obnovu Grada Zagreba ide u javnu raspravu. Kako javlja N1, Plenković je istaknuo tri relevantne točke uoči užeg Vladina kabineta te je kao prvu naveo pozitivan dojam izvješća Europske banke. Ona prognozira manji pad BDP-a i od Europske komisije, no i hrvatske Vlade. Nakon toga je istaknuo dokumente koje je Europska komisija usvojila.

"Ohrabruje njihova procjena rasta u 2021. što znači da ocjenjuju da je Hrvatska otpornija dočekala krizu, spremnija nego dosad. Očekujem da ćemo nastaviti suradnju s Europskom bankom. Na inicijativu Hrvatske i moju osobnu otvorena je rasprava da veliki broj članica EU-a imaju snažan utjecaj na gospodarstvo u domeni turizma. Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata prijedloga u kontekstu slabljenja pandemije na globalnoj razini i kvalitetnijih rezultata brojnih zemalja u suzbijanju epidemije među koje se ubraja i Hrvatska. Ministar Cappelli će organizirati novi sastanak ministara turizma da se dogovorimo za operativnu provedbu. Važno je da s mjerama idemo prema cilju - što je više moguće reaktivirati hrvatsko gospodarstvo, a jedan od aspekata je turizam. Na tom tragu su naši razgovori sa susjednim zemljama", prenosi N1 izjavu premijera Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRUČNJAKINJA O OBNOVI NAKON POTRESA: /

'Koji je um smislio neustavni Lex Zagreb? Kreće špekulantski lov na nekretnine, ali i tužbe!'

Image
STRUČNJAKINJA O OBNOVI NAKON POTRESA: /

'Koji je um smislio neustavni Lex Zagreb? Kreće špekulantski lov na nekretnine, ali i tužbe!'

Zakon o obnovi Grada Zagreba

Zakon o obnovi Grada Zagreba nakon potresa u ožujku premijer je istaknuo kao treću važnu točku. Kazao je da će danas popodne ili sutra ujutro Zakon o obnovi Zagreba krenuti u javnu raspravu. Riječ je o zakonu koji je Vlada pripremila s Gradom, a Plenković kaže da je cilj Vlade da taj zakon, s obzirom na to kakav je njegov značaj, prođe ozbiljnu javnu raspravu i da kroz nju budu otvoreni za sugestije i poboljšanje.

Image

11.05.2020., Zagreb - Zbog sanacija procelja zgrada i dimnjaka ostecenih u potresu, zatvoren je dio Ilice od Britanskog trga do Ulice Republike Austrije. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Isto tako, Plenković je rekao da kreću s inicijativom da svako kućanstvo koje treba sanaciju krovišta, dimnjaka i kupnju novih, kondenzacijskih, bojlera dobije 20.000 kuna. K tome, osobama koje trenutačno ne mogu boraviti u svojim stanovima ili kućama već su smješteni u Domu Cvjetno naselje ili kod rodbine ili prijatelja, plaćat će se najamnina do obnove njihovih domova, najavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurat ćemo plaćanje najamnine dok se njihova nekretnina ne popravi i ne dovede u funkciju stanovanja. Istovremeno radimo na pripremi zahtjeva za EU fondove koji bi trebali osigurati dodatne financijske kapacitete", dodao je Plenković.

Sutra sastanak vladajuće većine: Jedna od tema - raspuštanje Sabora

Novinarima je još otkrio da će se sutra održati sastanak parlamentarne većine na kojem će jedna od tema razgovora biti raspuštanje Sabora. Plenković je naglasio da je Hrvatska dobro vodila bitku protiv koronavirusa i da je u ovoj fazi epidemije pobijedila. Zahvaljujući tome, kaže Plenković, nema elementa koji ne bi dao za pravo da se nastavi s otpuštanjem mjera i reaktivacijom gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo