sjednica vlade / Plenković zahvalio Zdravku Mariću: 'To su zaista velika postignuća, želim mu uspjeh'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar Zdravko Marić podnio je ostavku i odlazi svojom voljom iz Vlade Andreja Plenkovića

7.7.2022.
10:40
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar u ostavci Zdravko Marić posljednji put sudjeluje na sjednici Vlade, a nakon nje održat će konferenciju za medije na kojoj bi trebali više doznati o razlozima njegova odlaska.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković koji je odmah na početku zahvalio Mariću na svemu što je napravio kao ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije da se zahvalim ministru Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi. Zdravko je u tri naše Vlade bio šest i pol godina, zahvaljujem mu na doprinosu i svemu što je učinio, osobito u dijelu koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, smanjivanje javnog duga, vraćanja Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, uvođenje eura... To su velika postignuća, a hvala mu i za sve što je učinio i kao ministar gospodarstva. Želim mu sreću i uspjeh i daljnoj karijeri", rekao je na početku Plenković.

O gubitku tužbe s MOL-om

Osvrnuo se i na arbitražnu presudu u predmetu MOL-Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 milijarda dolara, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova” rekao je premijer podsjećajući da je sve započelo u Vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića.

“Većina ovih uspjelih zahtjeva Mola odnosi se na liberlizaciju tržišta plina iz 2014. godine”, rekao je premijer dodajući da će pravorijek pregledati pravni stručnjaci pa će se onda odlučiti i daljnjim pravnim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je zahvalio i ministricama Nataši Tramišak i Mariji Vučković te ministru Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama. Spomenuo je i projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru Ivanu Malenici na tom projektu i rekao da su idući koraci dva trgovačka i dva pravosudna suda te pravosudna akademija.

"Svi trebaju dati doprinos"

Premijer je rekao kako će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata te da je važno da svi daju svoj doprinos kako bi i građani i gospodarstvo na što lakši način prošli kroz energetsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i važnost ulaganja u hrvatske zajednice izvan Hrvatske te otkrio da danas putuje u Prag i rekao kako je važna uloga češkog predsjedništva u ulasku Hrvatske u Schengen.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo