'izgubili smo prijatelja' / Plenković: Valentića sam izuzetno cijenio, ostavio je neizbrisiv trag

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Plenković je kazao da je Nikica Valentić bio predsjednik hrvatske Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske

3.5.2023.
23:10
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u srijedu sućut obitelji bivšeg premijera Nikice Valentića koji je umro u 73. godini  čovjeka, istaknuvši da je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti.

"S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti gospodina Nikice Valentića, bivšeg predsjednika hrvatske Vlade, kojeg sam osobno poznavao i izuzetno cijenio. U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama i sjećamo se čovjeka koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti", naveo je u izrazima sućuti premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Nikica Valentić bio predsjednik hrvatske Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske.

Image
TUŽNA VIJEST /

Preminuo je Nikica Valentić, bivši predsjednik Vlade RH

Image
TUŽNA VIJEST /

Preminuo je Nikica Valentić, bivši predsjednik Vlade RH

Tijekom njegovog premijerskog mandata, zahvaljujući stabilizacijskom programu i uvođenju nove nacionalne valute, stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj. Ujedno, Hrvatska je tada zbrinula brojne izbjeglice i prognanike, istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnašajući u dva mandata dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, Nikica Valentić svoj je obol dao i u zakonodavnoj vlasti, dodao je.

"Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika, koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme", naglasio je premijer Plenković, koji je sućut obitelji Nikice Valentića izrazio u ime Vlade i svoje osobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikica Valentić, bivši hrvatski premijer i saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata, umro je u srijedu u 73. godini. Rođen je 1950. u Bilaju kod Gospića. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Kao član HDZ-a bio je saborski zastupnik u dva mandata od 1992. do 1993. godine i  od 1995. do 2000. godine, te predsjednik Vlade RH od travnja 1993. do studenoga 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo