PLENKOVIĆ IŽIVCIRAO VIDOVIĆ KRIŠTO / 'Izbacite premijera van iz sabornice da se upristoji, on razgovara kao da je u Skupštini Jugoslavije'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Saboru je predstavio izvještaj o održanim sastancima koje je održalo Europsko vijeće u prvoj polovini godine

12.7.2021.
11:02
VOYO logo

Hrvatski Sabor ovoga tjedna završava redovito zasjedanje i, nakon glasovanja u četvrtak, zastupnici odlaze na dvomjesečni ljetni odmor.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Saboru je predstavio izvještaj o održanim sastancima koje je održalo Europsko vijeće u prvoj polovini godine. Radilo se o četiri sastanka Europskog vijeća, ali i jednom sastanku državnih šefova europodručja i sastanku predstavnika članica EU-a o socijalnim pitanjima od 8. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je pojasnio da danas u prvom redu želi govoriti o tome "gdje smo" u borbi protiv pandemije, u nastojanjima da se osigura ekonomski rast i u pogledu budućnosti Hrvatske u Schengenskom prostoru.

Govoreći o pronalaženju cjepiva, rekao je da je "to bio najveći zajednički istraživački pothvat u povijesti". "Niz teškoća s cjepivom AstraZenece, prvo u proizvodnji i distribuciji, kasnije i u reputacijskom smislu, riješili smo nizom razgovora, kasnije i u pregovorima s čelnim čovjekom Pfizera, dogovorili smo posebne doze cjepiva... Hrvatska je do danas osigurala 3,8 milijuna doza", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER POZIVA NA CIJEPLJENJE /

Plenković: 'Ili biramo zdravlje ili put prema neizvjesnosti, hospitalizacijama i dodatnom broju preminulih'

Image
PREMIJER POZIVA NA CIJEPLJENJE /

Plenković: 'Ili biramo zdravlje ili put prema neizvjesnosti, hospitalizacijama i dodatnom broju preminulih'

'Bez cijepljenja ćemo teško pobijediti pandemiju'

Komentirao je i razinu procijepljenosti. "46,2 posto odraslog stanovništva. Nažalost, ispod smo one ambicije koju smo rekli, 50 posto odraslih do prvog srpnja. Ali, vidite i sami da postoje otpori prema cijepljenju u hrvatskom društvu. Zato trebamo tražiti zajedničke napore kako bismo uvjerili što više hrvatskih državljana da se cijepe", poručio je.

"Bez cijepljenja teško ćemo pobijediti pandemiju na globalnoj razini. Zato je svaka cijepljena osoba, nezaražena osoba danas, spašen život sutra i jedna mogućnost mutacije manje", apelirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Digitalna zelena tranzicija, sigurnosna pitanja EU-a, pitanje Velike Britanije, odnosi s Rusijom, Bjelorusijom, Turskom, stanje u sjevernoj Africi...", nabrojio je što je sve bio predmet sastanaka pri Vijeću Europe.

Važan dijalog s Turskom

"Smatram da je dijalog s Turskom izuzetno važan (zbog migrantske rute). O tome sam prije nekoliko dana razgovarao s Erdoganom", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sastanak u Portu tijekom predsjedanja Portugala EU-om, rekao je da su rezimirali da je u vrijeme pandemije uloga država uz podršku EU-a "pridonijela očuvanju radnih mjesta bez presedana". Rekao je da su spriječili socijalne slomove, stečaje, eksploziju nezaposlenosti. "Sada se okrećemo stvaranju novih radnih mjesta, prije svega koristeći instrument EU nove generacije".

Krajnji rok za ispunjavanje svih kriterija oko eurozone je ožujak 2022.

Plenković je potom rekao kako je ožujak iduće godine krajnji rok za ispunjavanje svih kriterija za ulazak u eurozonu i ulazak u puno članstvo 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo smo, otvoreno, visokoeurizirano gospodarstvo, očekivani troškovi su mali. Više od 60 posto štednje u Hrvatskoj je u eurima. Šezdeset posto kredita ili su u eurima ili su vezani za euro, 66 posto inozemne potrošnje odnosi se na turiste koji dolaze iz eurozone, 56 posto našeg izvoza odnosi se na države članice eurozone. I postoji ujedno kontinuirano povjerenje građana u euro. Prema posljednjem eurobarometru, vidjeli ste da je povjerenje u proces uvođenja eura u Hrvatskoj skočio sa 61 na 67 posto", poručio je premijer.

Potom je najavio da se u naredne dvije godine njegova Vlada namjerava vratiti na "putanju rapidnog smanjenja javnog duga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ostavština naše Vlade'

"Za otprilike dva tjedna fizički ćemo spojiti Hrvatsku. Bit će spojeni svi elementi Pelješkog mosta. Nema boljeg ogledala za suverenizam nego spajanje našeg teritorija", rekao je Plenković između ostalog o planovima.

"Ući ćemo u Schengenski prostor 2022., u europrostor 2023. Konačno, od 2024. imat ćemo novu flotu borbenih aviona... To će biti ostavština naše druge vlade zauvijek", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović Krišto: 'Plenković razgovara kao u Skupštini Jugoslavije'

Nezavisna Karolina Vidović Krišto upitala je Plenkovića zna li Europsko vijeće da je namjestio natječaj za izbor Kazimira Bačića za ravnatelja HRT-a te da utječe na pravosuđe i medije.

"Još jedna patetična tirada bez argumenata. Bačića je izabrao Sabor, a ne Vlada, koja nije imala nikakvu ulogu. Nisam ga nikad u životu ni vidio dok ga Sabor nije izabrao. To je krivo, lažno i netočno. Što se tiče vaše teze o kontroli medija, ako mi kontroliramo medije, onda to činimo mazohistički", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je Vidović Krišto apelirala na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da premijera pošalje van iz sabornice da se upristoji. "Razgovara kao u Skupštini Jugoslavije", poručila je. Jandroković joj je odgovorio kako ne zna kako je to bilo u Skupštini Jugoslavije.

Marija Selak Raspudić je rekla da neće o premijerovim mazohističkim, već o sadističkim tendencijama. Citirala je Ursulu von der Leyen da je Velika Britanija bila brža u nabavci cjepiva i da je što se EU tiče, odgovornost na proizvođačima. Zanimalo ju je tko će odgovarati ako cjepiva ne budu dovoljno učinkovita i za manjak kojega je bilo. Plenković joj je odgovorio da EMA odobrava cjepiva na razini EU-a, a da za sve probleme s cjepivima odgovara proizvođač, primjerice s nuspojavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko ste dobro ishendlali ovu krizu da se tek 35 posto zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepilo", poručila je Mostova Selak Raspudić

'Paljba' po Plenkoviću

Nakon što je HDZ-ova Majda Burić nahvalila premijerove napore u Covid krizi zato što se "državnički izborio za hrvatske nacionalne interese, ali i interese ostalih država članica EU-a" u vezi cjepiva, javio se Mostov Nino Raspudić za povredu Poslovnika rekavši da mu "ovakvi uliznički govori vrijeđaju ljudski dignitet". "Ovo pitanje toliko je očito naručeno i toliko je ulizničko da vrijeđa inteligenciju zastupnika. Nismo mi ovdje da govorimo hvalospjeve velikom vođi", poručio je Raspudić pa od Jandrokovića dobio opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog se trenutka atmosfera u Saboru "užarila" i prerasla u nabacivanje prijedlozima za opomenu i opomene. Nino Raspudić rekao je Mariju Kapulici da se "iskazao kao aplauzometar u HDZ-u". 

"Kolega Kapulica, vi ste se iskazali kao aplauzometar u HDZ-u jer ste isticali koliko je sekundi pljeska dobio Plenković, a koliko Stier. Tako da ste sigurno kompetentni procijeniti razinu ulizivanja koju je kolegica pokazala. A toliku količinu ljubavi ja nisam nikad pokazao u replici zastupnici Selak Raspudić koliko je zastupnica Burić sada pokazala prema predsjedniku Vlade", rekao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovog Nikolu Grmoju iznervirale su premijerove teze o pomoći države poduzetnicima. "Nikome vi ništa svoje niste dali. To je novac hrvatskih poduzetnika i obrtnika, ništa svoje vi ne dijelite i naučite to više", poručio je Grmoja Plenkoviću pa dobio opomenu.

Grmoja: 'Plenković se ponaša kao mali miš prema Orbanu'

 "Most se približava ljevici i to građani moraju znati", rekao je Plenković, na što je Most zatražio stanku zbog "licemjernih stavova" premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje zalaganje za roditelje da odgajaju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima naziva huškačkima, dok istovremeno ne smije i ponaša se kao mali miš prema Orbanu čije puno strože zakone u odnosu prema LGBT zajednici ne smije ovako okarakterizirati. Time pokazuje da u Hrvatskoj glumi velikog baju, a u Bruxellesu je mali miš", poručio je Grmoja. Jandroković mu ovog puta nije dao opomenu jer bi onda izgubio riječ, te je naglasio kako ne želi da ga Most optuži da guši demokraciju, što je Plenković malo i predbacio Jandrokoviću. 

"Vidim, predsjedniče Sabora da ste tolerantni i po minutaži, ali vidim, i po kvalifikacijama iz Mosta. Ali dobro, neka ljudi čuju tko su i što su", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo