nakon odbijanca u saboru / Plenković: 'Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Naveo je i da su nedavno podigli naknadu za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom s 2328 kuna na 4157 kunate da je njegova Vlada podigla sredstva za roditelje njegovatelje prije nekoliko godina

20.3.2023.
18:30
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a predsjednik Vladde Andrej Plenković u ponedjeljak se osvrnuo na prošlotjedni paket mjera od 1,7 milijardi eura te rekao da Vlada omogućuje da svi segmenti gospodarstva, javnog i neprofitnog sektora, kao i građani prođu kroz ovu krizu sa što manje poteškoća.

"Ispunjeno je naše izborno obećanje. Novi režim o 16 radnih nedjelja u trgovini pronalazi pravi balans između obiteljskog života što je nama posebno važno i poslovnih obaveza", rekao je Plenković te dodao da suvodili računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji da se dobrim rasporedom radnih nedjelja osigura balans radnih i neradnih nedjelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i dva zakona iz domene zdravstva, koja je predstavio ministar Vili Beroš, pacijent stavio na prvo mjesto.

Na sjednici se pričalo i o ulasku Hrvatske u Global entry program SAD-a. Među samo smo četiri europske zemlje koje su ušle u taj program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To dobro koincidira sa činjenicom da se od 26. ožujka upotpunosti primjenjuje shengenski režim ulaska u Hrvatsku i za zračne luke. Dakle, ceste, željeznice, pomorske luke su u to bile uključene od 1. siječnja", rekao je. Premijer je istaknuo da je Hrvatska s time zaokružila "shengensku priču".

Image
Nakon sedam godina /

Sve bolnice uvele eKarton. Pogledajte što je liječnicima dostupno: 'Stanje je kaotično'

Image
Nakon sedam godina /

Sve bolnice uvele eKarton. Pogledajte što je liječnicima dostupno: 'Stanje je kaotično'

Od tema o kojoj se raspravljalo naveo je i Zakon o socijalnoj skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kao Vlada itekako socijalno osjetljiva i koja je u svojem mandatu dizala prava osoba s invaliditetom kao i različite naknade u tim domenama", rekao je premijer.

"Podigli smo kroz nedavno usvojen Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama naknadu za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom s 2328 kuna na 4157 kuna", rekao je i dodao da je njegova Vlada podigla sredstva za roditelje njegovatelje prije nekoliko godina kao što su povećali iznos sredstva za skupe lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je u svim tim trenutcima oporba bila protiv.

"Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje", objavio je Plenković te dodao da je dao nalog da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima u slučaju da im dijete premine na deset mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da slijede još izmijene u zakonima i uvedene naknade koje će biti bolje za roditelje njegovatelje.

Premijer Plenković se u izjavi osvrnuo i na prosvjed liječnika te rekao da su od ministra Beroša zatražili da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih liječničkih udruga i komora kako bi zajednički mogli učiniti napore za bolji položaj liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio je rad liječnika za vrijeme pandemije. Na pitanje zašto vladajući nisu nove odluke i naknade o roditeljima njegovateljima naveli u petak rekao je da su se nove odluke najavljivale tijekom cijelog tjedna.

Na pitanje o tome je li se na sjednici spominjao uhićeni župan Dekanić, premijer Plenković je odgovorio da se o njemu raspravljalo samo "faktično" te da kolege o njemu "ne kažu ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč situaciji u kojoj se HDZ našao u vukovarsko-srijemskoj županiji zbog Dekanića, prema premijeru Plenkoviću HDZ je u toj županiji i dalje najjača politička stranka

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo