PLENKOVIĆ SMATRA DA JE U OVOJ GODINI ODRADIO DOBAR POSAO: /

'Javnost nije ni svjesna što smo sve spriječili'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Andrej Plenković smatra kako je u ovoj godini sa svojom Vladom odradio dobar posao i govori o sljedećim koracima.

23.12.2017.
20:33
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Plenković u svom je intervjuu za javnu televiziju otkrio svoje prve poteze u sljedećoj godini. Kao što je već ranije, zajedno s kolegicom iz Vlade, ministricom Pejčinović Burić, Vanjskopolitički prioriteti Vlade RH bit će koraci prema Schengenu, OECD-u i eurozorni. Tvrdi kako je svim ministrima postavio jednu temeljnu zadaću - 2018. godina bit će godina korjenitih reformi.

Oporavak gospodarstva

'Sada je na nama da dinamiziramo gospodarstvo, da budemo društveno osjetljivi i solidarni prema onima koji su u najtežoj situaciji, bilo da je riječ o umirovljenicima, nezaposlenima, ljudima na niskim plaćama... Da taj makrokontekst ima efekta na njihovim životima. I to je ono što je glavna zadaća vlade - gospodarstvo, kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se ove godine tiče, Plenković smatra da je sa svojom Vladom uspio ostvariti većinu ciljeva. Kao najveći izazov 2017. ističe krizu u Agrokoru. 'Procijenili smo da je ona takvih dimenzija da smo morali koristiti nove, posebne alate da se s njome suočimo. Donošenje posebnog zakona spriječilo je i prelijevanje te krize na druge gospodarske subjekte, gubitak radnih mjesta u samoj kompaniji, općenito jednu destabilizaciju našeg financijskog sustava i moguće političke implikacije. S te strane mislim da smo se zaista ponašali odvažno i odgovorno', kaže premijer i dodaje kako ima dojam da 'javnost nije ni svjesna što su sve spriječili'.

Problem zvan Agrokor

Po njemu je lex Agrokor bio jedino moguće rješenje, a za oporbu je upravo taj zakon bio itekako sporan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oporba nije imala neko osobito kreativno rješenje. Sve se to svelo na jednu kritiku u Hrvatskom saboru, i na one selfije i sve ostalo što je javnosti već poznato. Po meni nisu bili na razini političke odgovornosti. Volio bih da su prepoznali ovu krizu kao temu oko koje smo mogli graditi jedan zajednički nazivnik na hrvatskoj političkoj sceni', rekao je premijer.

I dok za Most baš i nema riječi hvale, ima ih za novog koalicijskog partnera HNS. 'HNS se pokazao kao pouzdan partner, suradnja je jako dobra', kaže Plenković.

Problemi sa Slovencima

Upitan što ako slovenska strana počne 29. prosinca primjenjivati svoju nadležnost kazao je da "smo mi zamolili kolege iz Slovenije" a ta je poruka prenijeta našim partnerima u međunarodnoj zajednici da je u "ovakvim situacijama najvažnije izbjegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata". U ovom trenutku mi nemamo uređeno pitanje granica, osobito na moru kazao je i dodao kako će se ponašati odgovorno.

Podsjetio je na nedavni posjet slovenskog premijera Mire Cerara, Zagrebu rekavši da je Hrvatska pokazala konstruktivan stav i želju za rješavanjem problema granice te spremnost za fleksibilizaciju naše pozicije i rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. Iznio je stav da kroz rad mješovitih povjerenstava treba riješiti to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po toj arbitražnoj presudi samo je nekih 80 tak ljudi s slovenskog kuta gledanja ostao s hrvatskog kuta gledanja nema nikoga tko je ostao na slovenskoj strani, dodao je. Imamo i pitanje ribara i uvijek s može naći jedan kvalitetan sporazum o ribolovnom režimu, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo