PLENKOVIĆ SE I NA SJEDNICI VLADE OSVRNUO NA ŠTRAJK: / 'Cilj nam je da nastava počne što prije, sutra ćemo vidjeti što ćemo poduzeti'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Na početku sjednice Vlade Plenković je izjavio kako će nakon rezultata izjašnjavanja sindikata vidjeti koje će korake dalje poduzeti

28.11.2019.
18:40
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Vlada sukladno dogovoru s predstavnicima sindikata obrazovanja očekuje rezultate njihova očitovanja o ponudi rasta osnovice i dodataka na plaću od ukupno 10,4 posto, nakon toga će stupiti u kontakt i vidjeti koje korake poduzeti dalje.

"Sukladno dogovoru s predstavnicima sindikata u obrazovanju očekujemo njihovo očitovanje. Prema našim informacijama, ta informacija će biti dostupna sutra tijekom jutra i nakon toga ćemo stupiti u kontakt i vidjeti koje korake poduzeti dalje", kazao je Plenković na sjednici Vlade. Sindikati prosvjetnih radnika najavili su da će rezultate izjašnjavanja članstva o Vladinoj ponudi objaviti u petak na konferenciji za novinare u 11 sati, a dotad se nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ PONOVNO KOMENTIRAO ŠTRAJK PROSVJETARA: /

'Dakle, ovo više nije normalno, roditelji su ekstremno ljuti jer imaju veliki problem'

Image
PLENKOVIĆ PONOVNO KOMENTIRAO ŠTRAJK PROSVJETARA: /

'Dakle, ovo više nije normalno, roditelji su ekstremno ljuti jer imaju veliki problem'

Cilj je normaliziranje odvijanja nastave

Plenković je ponovio kako je cilj Vlade da se normalno odvijanje nastave omogući što prije, u interesu djece, obitelji i roditelja. "Dakle, normalizacija situacije u hrvatskim školama, pogotovo s obzirom na sve ono što smo dosad učinili i što smo ponudili u pogledu unapređenja materijalnih prava, u konačnici i primanja naših nastavnika i profesora i ukupnih ulaganja u sustav znanosti i obrazovanja u našem mandatu, ne samo u konkretnom pitanju", kazao je premijer.

Internetska stranica Nastavnici organizirano, koja prikuplja statističke podatke sindikata obrazovanja o izjašnjavanju u školama, objavila je u četvrtak poslijepodne da, po dosadašnjim preliminarnim i nepotpunim podacima, preko 90 posto prosvjetnih radnika odbija Vladinu ponudu. Stranica prikuplja podatke triju sindikata obrazovanja - Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frustracija roditelja

Plenković je prije Vladine sjednice bio u Osijeku, gdje na pitanje novinara nije izravno odgovorio hoće li Vlada tražiti zabranu štrajka u školama, već će pričekati informaciju o izjašnjavanju o ponudi Vlade. No, ocijenio je kako su, nakon dosadašnjeg tijeka štrajka, "roditelji jako frustrirani", a po broju poruka koje u Vladi zaprimaju "sada već i ekstremno ljuti".

Tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem kuda s djecom toliko dugo, ustvrdio je Plenković dodavši kako je štrajk ušao "u fazu iracionalnog".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon o zemljištu

Vlada je u četvrtak u prvo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojim želi urediti vlasništvo nad zemljištem koje nije ušlo u temeljni kapital tvrtki nastalih u pretvorbi i privatizaciji te time olakšati i omogućiti nove investicije, prije svega u turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo