OPTUŽIO PREDSJEDNIKA ZA 'HARANGU NA FRKU' / Plenković iživciran izjavama Milanovića: 'To je presedan! Sigurno je i on banda, sigurno i on laže'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijera Andreja Plenkovića saslušao je danas saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog napada na Markovu trgu iz 2020. godine

2.2.2022.
14:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je saslušan na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sjednica je sazvana u povodu premijerovih tvrdnji da Državno odvjetništvo, MUP i SOA nisu dovoljno učinili kako bi otkrili tko je sve utjecao na radikalizaciju Danijela Bezuka, napadača na sjedište Vlade na Markovu trgu koji je počinio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić je premijeru poziv uputio još prije tjedan dana, ali do jučer se nije znalo hoće li Plenković doći na sjednicu na kojoj se očekuju i čelni ljudi institucija čijim je angažmanom u istrazi pozadine Bezukova terorističkog čina on nezadovoljan.

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je bio teroristički čin'

"Koliko sam uspio razgovarati i s članovima saborske većine i s članovima oporbe zaključak je bio da je bila riječ o terorističkom napadu", rekao je premijer.

Rekao je da policija i DORH još uvijek rade na tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ove rasprave je da posao DORH-a i policije traje i dalje. Rekao sam i na Odboru da je trebalo malo više od godinu dana da DORH izađe s onim priopćenjem na ljeto. Nismo pitali kako DORH, SOA i policija rade na tom slučaju, a kamoli dali smjer. Kad su objavili, tražio sam izvješće. Bio je niz neodgovorenih pitanja, to sam rekao još ovog ljeta šefici DORH-a i ravnatelju policije. Oni su pojasnili da na rasvjetljavanju toga i dalje rade", rekao je Plenković.

"To je čin bez presedana, teroristički čin. On zahtijeva da se fenomenom govora mržnje temeljito ispita i odgovornost onih koji su ga indoktrinirali u toj mladoj dobi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markov trg ostaje zatvoren?

Rekao je da o otvaranju Markova trga ne odlučuje Vlada.

"Ja mislim da ovakkvog light pristup čuvanja institucija do tog događaja nema nigdje na svijetu. Ovo je procjena policije i sigurnosnih službi. Oni koji žele mirno prosvjedovati, mogu i danas, prijave prosvjed, otvori se ograda i uđu", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića, koji zaziva pad Vlade.

"Možda je alergija, možda je jugo, možda je neki drugi simptom ili fenomen kojim je opterećen. Nije on taj koji će određivati kakva će Vlada biti, tko će raditi koji posao niti kakvu će potporu imati. Vlada je stabilna, a to što on igra igru oporbe, to je izvan svih dosadašnjih praksi predsjednika Republike. Naziva neke moje suradnike bandom, sigurno je i on banda i sigurno i on laže", rekao je Plenković, dodavši kako mu se čini da je haranga na Frku Petešića rezultat Milanovićeva djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da mi takvog čovjeka ljudi, koji ne rade ni 20 posto koliko on, čereče po medijima, to ne dolazi u obzir. Čovjek je iz dijaspore, nema u Zagrebu nekretninu, jedino gdje ima nekretninu je obiteljska kuća u Salima na Dugom otoku i gdje će onda čovjek drugo, nego na svoju djedovinu? Tu nema nikakvog prekršaja. Ovo je samo haranga i laži", dodao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo