ODGOVOR BIH / Plenković: 'Legitimitet Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje'; Miljavac: 'Nitko nije zapovjedio granatiranje civilnih ciljeva'

Premijer Andrej Plenković danas u Banskim dvorima primio je generale, zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u VRO "Bljesak"

12.8.2021.
11:05
VOYO logo

Povod sastanka bila je zamolnica tužilaštva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz premijera, na sastanku su bili i ministri Tomo Medved, Mario Banožić, Ivan Malenica i Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka medijima su se obratili premijer Andrej Plenković i Pavao Miljavac.

"Cilj sastanka je bio da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju od Vlade o čemu je riječ. Nije riječ ni o kakvim optužnicama. Zahtjevom za ustupanje su privremeno prekinute sve radne nadležnih tijela u BiH. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme Bljeska u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'APSOLUTNI APSURD! I MRTVE NAVODE UNUTRA' /

Umirovljeni admiral nezadovoljan reakcijom na sporni zahtjev iz BiH: 'Vlada se mora ponašati suverenistički, a ona...'

Image
'APSOLUTNI APSURD! I MRTVE NAVODE UNUTRA' /

Umirovljeni admiral nezadovoljan reakcijom na sporni zahtjev iz BiH: 'Vlada se mora ponašati suverenistički, a ona...'

'Najbolje je da Ministarstvo prouči dokumentaciju'

"Vlada će putem Ministarstva pravosuđa proučiti dokumentaciju, a tada će Vladu ono izvijestiti, a nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama Hrvatske. Zaštititi ćemo hrvatske nacionalne interese i obrambeni karakter Bljeska, a čuvat ćemo i interes i dignitet zapovjednika", rekao je Plenković.

"Bio je to iskren i otvoren razgovor. Čuli smo njihov stav, poslat ćemo priopćenje. Idući sastanak na tu temu će biti nakon što nam Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese izviješće", rekao je premijer nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi generali su iznesli stav. Došli smo do zaključka da je najbolje da to preuzme Ministarstvo i prouči dokumentaciju i da se tada ponovno nađemo. Nama je to prihvatljivo. Jednoglasno su se svi složili s time. Postoji varijanta A da obijemo, Hrvatska bi se riješila problema, a za generalima bi se podigle tjeralice i mi se ne bi mogli micati iz Hrvatske. Mislim da je ovo bolje. Mi znamo da nije bilo zapovjedi za granatiranje civilni ciljevi, a u ratu se gine. Nitko nije zapovjedio da se granatiraju civilni ciljevi", kazao je Pavao Miljavac.

'Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje '

"Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje", kazao je Plenković i dodao da su tada "na učinkovit i kratak način" vraćen hrvatski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koga smatra odgovornim što je došlo danas do ovog sastanka, Plenković je rekao da neće spekulirati zašto je moralo doći do sastanka i da je on posljedica toga što su dobili zamolnicu. "S obzirom da niti ti događaji, niti dokumentacije ne datira iz ove godine, informacije su se prikupljale 25 godina. Zašto je sada došlo, ne bih želio spekulirati", rekao je Plenković. Na pitanje ima li Ministarstvo neki rok za proučavanje doumentacije, Plenković je rekao da je to od dva do tri tjedna.

"Trenutkom slanja zamolnice, institucije BiH su procijenile da je primjerenije da se time bave hrvatska tijela. I time se privremeno prekinula procedura u BiH", kazao je Plenković. "Rekao sam da je stvar ozbiljna i mi ćemo je ozbiljno tretirati", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je malo veća geopolitička igra'

General Davor Domazet Lošo komentirao je prije sastanka u Vladi optužbe koje su na račun zapovjednika operacije Bljesak stigle iz Bosne i Hercegovine.

"Tek kad vidimo znat ćemo što treba odgovoriti. Mislim da admiral zna što treba odgovoriti jer je on planer operacije”, rekao je Lošo novinarima, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje brinu li ga optužbe iz susjedne zemlje, Lošo kaže: "Kakva zabrinjavanja, ostavite ta pitanja! Pitanje je hoće li se politika postaviti na pravi način, ovo je malo veća geopolitička igra. Mi živimo u vremenima kad se ruši jednopolarni svijet i stvara višepolarni. Europa je davno izgubljena!"

'Malo je stvari koje nisu političke'

I Pavao Miljavac stigao je na sastanak u zgradi Vlade, a novinarima je rekao kako ništa ne očekuje. "Svako tko je na optužnici će imati nešto za reći. Ne mogu ništa očekivati. Očito će biti neka procedura, vidjet ćemo koja. Ne očekujem ništa, to je sve na brzinu došlo, ovisno što piše u optužnici, većina će odlučiti što će biti", govori Miljavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li ove otpužbe političke, Miljavac kaže: "Dugo sam u cijeloj priči, od devedesete, malo je stvari koje nisu političke." Miljavac je novinarima rekao i da su se “manje-više svi” odazvali pozivu iz Vlade.

Za što ih se tereti?

Podsjetimo, Net.hr jučer je objavio za što se konkretno tereti zapovjednike Bljeska i popis osoba koje se nalaze u zamolnici. To su Miljevac Pavao, Mareković Marijan, Markač Mladen, Džanko Luka, Agotić Imra, Romić Renato, Basarac Ivan, Stipetić Petar, Vrbanac Vinko, Domazet-Lošo Davor, Verkaz Željko, Rudolf Lokner, Gavrić Vlado, te "izvjesni Gašljević, zapovjednika topništva pri izvođenju akcije Bljesak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zamolnici je naveden i sažetak s konkretnim datumima i imenima žrtava. "Dana 01.02. i 06.05. 1995. godine u okviru akcije Bljesak učestvovali su u granatiranju šireg područja teritorije Bosanska Gradiška kojom prilikom su ubijeni: Tadić Marija, rođena 15.09.1940., Perić Ljubica, rođena 06.05.1921. godine, Ratković Danijel, rođen 01.11.1977. godine, Aćimović Vidosav, rođen 16.07.1943. godine, Gojić Nemanja, rođen 08.12.1984. godine, Račić Nikolina, rođena 09.04.1978. godine, Kutić Mladen, rođen 1912. godine i Kutić Darinka, rođena 1918. godine, te ranjeni: Tadić Biljana, Desančić Nada, rođena 15.06.1943. godine. Kovačević Mile, rođen 11.03.1946. godine, Gojić Gordana, Popović Bogdan, rođen 26.10.1960. godine, Hoskić Sava i Galić Mira."

Navodi se potom da su navedeni zapovjednici "dana 02.05.1995. godine u okviru akcije Bljesak učestvovali u neselektivnom granatiranju civilnih objekata na području Kozarske Dubice kojom prilikom je smrtno stradao civil Vlaisavljević Lazar, dana 06.05. 1995. godine od artiljerijskog djelovanja sa područja RH stradao civil Mršić Miloš."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve to navedeno se podvodi se i pod krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" Krivičnog zakona BiH.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo