sastanak u središnjici /

Plenković protiv rušenja Bandićevog proračuna: 'Poruka političke stabilnosti izuzetno je važna za HDZ'

Image

Podsjetimo, HDZ u četvrtak nije podržao proračun Milana Bandića na prvom čitanju

6.12.2016.
8:14
VOYO logo

Šef HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak navečer da će HDZ, kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima naprije osmisliti cjelovitu strategiju, a nakon toga će biti izabrani stranački kandidati za što, ocijenio je, HDZ ima dovoljno vremena. 

U Središnjici HDZ-a sastalo se u ponedjeljak navečer stranačko Predsjedništvo i Nacionalno vijeće, a nakon višesatne sjednice, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima je izjavio kako je stranačke kolege izvijestio o aktivnostima Vlade, da je na sjednici zaključeno kako je završena prva reforma, porezna, te da se razgovoralo o tomu da Vlada ovoga tjedna priprema nacrt proračuna za iduću godinu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz napomenu kako je riječ o praksi koju je uveo, da se ta dva tijela HDZ-a sastaju svakoga prvog ponedjeljka u mjesecu, Plenković je rekao i kako su u tijeku pripreme za sjednicu Vlade i Hrvatskoga sabora na kojoj će idući tjedan raspraviti proračun za 2017. godinu. Izrazio je nadu da će se proračun u ustavnome roku i usvojiti te da će se tako, istaknuo je, ispuniti dva temeljna cilja koja je najavio kada je preuzeo mandat.

Izvijestio je da su u Predsjedništvo HDZ-a kooptirana i četiri nova člana - potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar državne imovine Goran Marić i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme strategije HDZ-a za iduće lokalne izbore; poruka političke stabilnosti

Predsjednik HDZ-a rekao je da se razgovaralo i o pripremama strategije stranke za iduće lokalne izbore u svibnju 2017. godine. Na novinarsko pitanje  je li bilo riječi o izborima u Zagrebu, Plenković je odgovorio kako se razgovaralo ne samo o Zagrebu već o svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Moj je stav, a i jedna od temeljnih postavki političke platforme na temelju koje sam dobio povjerenje ne samo članova HDZ-a, nego kasnije i birača na izborima za Hrvatski sabor, je poruka političke stabilnosti koja je izuzetno važna za HDZ". Jer, istaknuo je Plenković, smatramo da je HDZ kao najsnažnija politička snaga u zemlji, pripravna izaći kvalitetno na izbore na normalan način u svim sredinama. Smatra da ima sasvim dovoljno vremena da se odrede kandidati HDZ-a na lokalnim izborima, kako kandidati za župane tako i kandidati za gradonačelnike, načelnike općina, za skupštine županija te za gradska i općinska vijeća.   

Na ponovljeno novinarsko pitanje vezano za imena kandidata na loklalnim izborima, predsjednik HDZ-a  je u istaknuo kako je "HDZ najveća hrvatska politička stranka koja je, zajedno s partnerima, dobila odgovornost da upravlja Hrvatskom", te da će HDZ imati kandidate u svim velikim gradovima i u svim župnijama i da o tomu nema nikakvih dilema. Ustvrdio je kako ne osjeća nikakav pritisak te da mu se "čini da su neki drugi istaknuli kandidature", te dodao kako će o kandidatima odlučiti stranačka tijela na načelu supsidijarnosti i teritorijalne nadležnosti kako propisuje Statut HDZ-a, naravno u dogovoru s vodstvom stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene naravno zanimaju pobjednici", izjavio je Plenković.

 "Ni Plenković ni itko na Predsjedništvu nije branio Milana Bandića ni njegov proračun, ali ne vidi poantu u tome da zagrebački HDZ uoči izbora ruši proračun. Osim argumenta da zagrebački proračun nije dobar, nije dobio nijedan drugi valjani razlog kakve bi koristi HDZ imao od toga. Uostalom, i ostali lokalni čelnici koji su na Predsjedništvu o tome raspravljali rekli su da prisilno rušenje proračuna uvijek izaziva revolt kod građana", kazao je za Večernji list, nakon sastanka jedan član Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje kakav odnos očekuje s novim predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, Plenković je odgovorio da očekuje dijalog koji će služiti na dobrobit građana.

''Čestitao sam mu na izboru. Smatram da svaka stranka, a naročito velika, ima odgovornost za politički život i formuliranje javnih politka. Smatram da gospodin Bernardić, kao čelnik najveće oporbene stranke, može pridonijeti raspravama u Hrvatskome saboru i javnome životu Hrvatske. Očekujem civiliziran kulturni dijalog kakav sam forsirao i nametnuo i na temelju njega dobio povjerenje u izborima. Mi se poznajemo i očekujem normalan dijalog na dobrobit građana'', izjavio je.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo