PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU: / Tvrtke koje imaju velik pad prihoda neće plaćati porez. Podižu se i potpore radnicima

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

"Odlučili smo čvrsto stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva. Predlažemo da se potpora za mjesec travanj i svibanj podigne za 4000 kuna neto", kaže premijer

1.4.2020.
17:15
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu poslijepodne travanjski paket mjera za pomoći gospodarstvu pogođenom krizom zbog pandemije koronavirusa:

"Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa, za nas je to najveća kriza od Domovinskog rata. Situacija je zahtjevna, teška je. Najveći problem je neizvjesnost jer nitko ne može procijeniti koliko će ovo sve trajati", rekao je premijer na početku predstavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odabrali smo spašavanje života'

Kaže kako smo imali dilemu između spašavanja života naših ljudi i spašavanja našeg načina života:

"Odabrali smo spašavanje života. Zrelo smo pristupili svemu. Možemo reći da smo reagirali brzo i da zasad držimo pod kontrolom epidemiju, pogotovo u odnosu na druge zemlje. Apeliram na sve da budu strpljivi i da pruže povjerenje svima koji se trude smanjiti rizik zaraze", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sadržavaju nove mjere?

Spomenuo je mjere za gospodarstvo donesene u ožujku u čiju su provedbu neka poduzeća već krenula. O novim mjerama rekao je:

"Odlučili smo čvrsto stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva. Predlažemo da se potpora za mjesec travanj i svibanj podigne za 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret doprinosa na tih 4000 kuna. Druga mjere odnosi se na poduzeća kojima je rad onemogućen ili otežan. Oni će biti oslobođeni poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj. U potpunosti će biti oslobođene plaćanja poreznih obveza tvrtke kojima su prihodi pali više od 50 posto", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći element tiče se odgode plaćanja PDV-a sve dok se ne naplate izdani računi.

"To ne znači da oslobađamo od obveze plaćanja PDV-a. Također, tok za predaju financijskih izvješća odgađa se do 30. lipnja", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć turizmu i poljoprivredi

"Provodit će se samo postupci javne nabave koji su nužni, ide se u maksimalne mjere štednje. Sve što radimo, očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća", ističe premijer.

Dodao je da će na sjednici Vlade biti prijedlozi koji se odnose na sektor poljoprivrede, pogotovo kad je riječ o javnim naručiteljima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda bi trebalo biti naručeno iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Želimo sačuvati hrvatske proizvođače. Ujedno ćemo izvanrednom mjerom pomoći mljekarima, otkupit ćemo sve njihove viškove mlijeka", naglasio je.

Vlada će pomoći i turističkom sektoru kroz promjenu nekoliko zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori sa sindikatima

"Nakon sutrašnje sjednice Vlade i donošenja ovoga paketa, ići ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove", rekao je Plenković.

Sve najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U HRVATSKOJ 963 ZARAŽENIH, ZATVARAJU SE NEKI PRIJELAZI S BIH; U Italiji 727 umrlih: /

'Krivulja je dosegnula vrhunac, ali ipak...'

Image
U HRVATSKOJ 963 ZARAŽENIH, ZATVARAJU SE NEKI PRIJELAZI S BIH; U Italiji 727 umrlih: /

'Krivulja je dosegnula vrhunac, ali ipak...'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo