PLENKOVIĆ POZVAO NA 'JEDINSTVO NACIJE': / 'Ako svi ne budemo podijelili teret, imat ćemo većih problema i veću štetu'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Ovaj je paket možda najkompletniji paket mjera koji se predstavlja u bilo kojoj članici Unije, naglasio je premijer

18.3.2020.
12:22
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu iz Hrvatskog sabora, kojem je predstavio paket mjera za pomoć gospodarstvu težak više od 30 milijardi kuna, na solidarnost i jedinstvo nacije u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Ovo je okolnost koja zahtijeva odgovornost i solidarnost, okolnost u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije", rekao je premijer naglašavajući da ćemo rat s koronavirusom dobiti samo ako smo jedinstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nismo jedinstveni imat ćemo većih problema

Ako ne budemo jedinstveni, imat ćemo većih problema i veću štetu, naglasio je Plenković.

Poručio je da od gospodarskih subjekata i poslodavaca očekuje da razumiju trenutak u kojem se zemlja nalazi i kao zajednički cilj prepoznaju očuvanje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino ako smo svi kao društvo solidarni moći ćemo bolje prebroditi krizu, važno je da svi podjednako i solidarno snosimo dio tereta", istaknuo je i zahvalio zastupnicima što su pristali da se Vladin paket pomoći gospodarstvu od 63 mjere kroz 19 zakona raspravi i izglasa u žurnoj proceduri.

Plenković je pritom opetovao svoju poruku da smo u ratu protiv koronavirusa, panike i društveno ekonomskih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket pomoći vrijedan više od 30 milijardi kuna

Detaljno je predstavio mjere iz paketa pomoći vrijednog više od 30 milijardi kuna, naglašavajući da u "velikoj bitci za zdravlje" ne smijemo ostaviti po strani borbu za svako radno mjesto.

U paketu, precizirao je, mjere odgode poreza u razdoblju od tri mjeseca iznose do 12 milijardi, isplata neto plaće poslodavcima koji će zadržati radnike bit će oko pet milijardi, moratorij na plaćanje rata kredita prema bankama i HBOR-u oko 17 milijardi, sektorske mjere oko milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku ne znamo koliki će biti iznos sredstva potrebnih za nove kredite, kazao je Plenković i stranke zastupljene u Saboru pozvao na što veći stupanj konsenzusa, obećavši im da će Vlada i dalje djelovati potpuno transparentno, informirati Sabor i javnost o realnosti razvoja novih okolnosti.

Ovaj je paket možda najkompletniji paket mjera koji se predstavlja u bilo kojoj članici Unije, naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, poručio je, svoju ulogu predsjedajuće Vijeća EU-a i zemlje koja je za sada reagirala dosta bolje i brže na krizu, kani nastaviti kroz cijelu krizu uz punu odgovornost i zaštitu nacionalnih interesa.

Hrvatska se dobro nosi s koronavirusom

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji se Hrvatska nosi s epidemijom koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo 200.000 ljudi, a umrlo ih je 8000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je ovu ugrozu prepoznala na vrijeme i spremno ju je dočekala", naglasio je navodeći kako je Španjolska samo prije 17 dana imala 84 zaražene osobe, a danas ih ima 12.0000.

U Hrvatskoj je, na sreću, situacija još pod kontrolom, broj zaraženih je prilično umjeren, jutros ih je bilo 81, naveo je Plenković i naglasio kako se, da bi situaciju što više držali pod kontrolom, moraju uvesti drastičnije mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na preporuku epidemiologa i Kriznog stožera pripremili smo mjere kako bismo što više ograničili okupljanja i društvene kontakte, rekao je premijer.

Europska solidarnost

Zastupnike je izvijestio da je u utorak popodne održano Europsko vijeće, na kojem se razgovaralo o mjerama protiv pandemije koronavirusa. Postoji europska solidarnost, poglavito s onima koji su pretrpjeli velike žrtve, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenio je i kako je u utorak razgovarao s povjerenikom za proračun Hahnom.

Komisija je Hrvatskoj omogućila korištenje likvidnih sredstava u iznosu od 174 milijuna eura, koji će se koristiti za brže ugovaranje projekata sufinanciranih iz europskih fondova, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je da su u ovom trenutku na prvom mjestu likvidnost i radna mjesta.

Važno je da mjere zažive u što kraćem roku, a bit će sigurno potrebne i dodatne mjere. "Svjesni smo visoke dinamike krize i svih implikacija na gospodarstvo", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kreiranju mjera za spas gospodarstva Vlada je surađivala s Hrvatskom narodnom bankom, tako da postoji sinergija monetarne i fiskalne politike, kao i suradnja sa socijalnim partnerima.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS STIGAO U SPLIT, ZARAŽENI SUPRUŽNICI; /

Zaražena i odgojiteljica iz vrtića u Zagrebu; dva slučaja u Šibeniku?

Image
KORONAVIRUS STIGAO U SPLIT, ZARAŽENI SUPRUŽNICI; /

Zaražena i odgojiteljica iz vrtića u Zagrebu; dva slučaja u Šibeniku?

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo