SASTAO SE S UPRAVOM / Plenković posjetio 3. maj: Cilj Vlade je naći održivo rješenje, tražimo ga cijelo vrijeme'

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Juraj Šoljić zahvalio je Vladi na dosadašnjoj pomoći

15.11.2018.
13:21
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković stigao je u četvrtak u posjet riječkom brodogradilištu 3. maju, u kojem već tjednima traje štrajk, a računi tvrtke u sastavu Uljanik Grupe blokirani su više od dva mjeseca.

Premijer Andrej Plenković s ministrima Horvatom i Butkovićem te županom primorsko-goranskim Komadinom u Rijeci održao sastanak s novom Upravom Uljanik grupe, predstavnicima 3. maja, sindikatima i radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmotrili smo sve što nova Uprava poduzima kako bi se pronašlo načina da se nastavi s izradom održivog plana restrukturiranja. Razgovarali smo o smislu ostanka zajedno Uljanika i 3. maja, tu su donekle različiti pogledi", rekao je Plenković nakon sastanka.

Naglasio je kako je Vlada učinila sve zakonski moguće za plaće radnicima. Dodao je kako Ministarstvo gospodarstva razgovara s nekim drugim zainteresiranim partnerima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj Vlade je naći održivo rješenje. Shvaćamo značaj, ne samo simbolički, nego i gospodarski - za Pulu, za Rijeku, za županije i značaj hrvatske brodogradnje u smislu proizvodnje, izvoza i ukupnih pokazatelja naših gospodarskih aktivnosti. Rješenje tražimo svo ovo vrijeme, mislim da su dobri razgovori uspostavljeni s nizom potencijalnih partnera. To su osjetljivi razgovori. U interesu nam je održivost, bitno je da kompanija funkcionira na tržišnim osnovama", rekao je Plenković.

I ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da postoji interes, no još ne želi otkrivati konkretna imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji interes više aktera, četiri partnera su vrlo zainteresirana i za Uljanik i za 3. maj", rekao je Horvat.

Premijer i ministri su potom u pratnji predsjednika Uprave Uljanika Emila Burića i direktora 3. maja Maksimilijana Percana obići navoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik radnika Juraj Šoljić zahvalio je Vladi na dosadašnjoj pomoći, ali i izrazio bojazan jer plaće dolaze presporo.

“Koliko Pula voli svoj Uljanik, toliko Rijeka voli svoj 3. maj”, rekao je Šoljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Radnici su iznijeli četiri svoja zahtjeva: smjena NO i direktora 3. maja koji su se iskompromitirali dosadašnjim radom, potom vraćanje svih službi u 3. maj, odnosno u Rijeku, uključujući i tvornicu dizalica i motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže da participiraju ili da barem budu upućeni u izradu programa restrukturiranja te da budu uključeni u proces odabira strateškog partnera.

“Mi znamo, možemo i hoćemo graditi brodove. Želimo zaraditi svoju plaću, a ne da nam je netko pokloni”, izjavio je trećemajac Sveto Zurak uz pitanje premijeru: "Kakva je budućnost 3. maja?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Zlatko Komadina izjavio je kako se nada da ovaj dolazak znači zračak optimizma za brodogradnju u Rijeci. Podržava jedinstven stav radnika “3. Maja” u svim njihovim zahtjevima, kao i predstavnici Grada Rijeke.

Inače, nakon radnika pulskog Uljanika, i radnicima riječkog 3. maja počela je isplata minimalnih plaća za rujan od oko 2.700 kuna. Riječ je o prvoj od tri minimalne plaće koje mogu biti isplaćene putem državne Agencije za radnička potraživanja u slučaju stečaja ili blokade računa poslodavca. Štrajk se nastavlja do isplate punih plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo