'DONESENA JE ODLUKA' /

Plenković otkrio golem budžet misije obuke Ukrajinaca: 'Milanović će morati objasniti zašto je protiv'

'Što se tiče Ukrajine, tu nema rasprave, svi mislimo otprilike isto', otkrio je Andrej Plenković

21.10.2022.
15:21
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković javio se iz Bruxellesa, gdje je drugi i završni dan samita EU-a. "Energetika, Ukrajina, to su bile glavne teme", otkrio je Plenković.

"Smanjenje cijena plina, sigurna opskrba plinom i smanjena potražanja – to su glavni ciljevi. Zahvaljujući mehanizmu koji smo sad napravili doći ćemo do toga da cijene plina ne odlete u nebo. Zajedničkom platformom će se nabavljati plin. Dugoročni cilj je tranzicija na obnovljive energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Ukrajine, tu nema rasprave, svi mislimo otprilike isto. Snažna potpora, bit ćemo domaćini Krimske platforme – prva takva parlamentarna dimenzija što je važna politička poruka. Razgovarao se i o ekonomskoj i vojnoj pomoći Ukrajini", rekao je Plenković.

Plenković je komentirao i uključivanje Hrvatske u obuku Ukrajinaca, rekavši da je odluka donesena. "Budžet misije je oko sto milijuna eura. Riječ je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Milanović će morati objasniti zašto je protiv", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NJIH SE NE TREBA BOJATI' /

Hrvatski analitičar optužio Putina i Ruse da su impotentni: 'Milanović je lupio nešto što nije smio'

Image
'NJIH SE NE TREBA BOJATI' /

Hrvatski analitičar optužio Putina i Ruse da su impotentni: 'Milanović je lupio nešto što nije smio'

Cijene energenata

Odgovarajući na pitanje pomoći oko cijena energenata rekao je da smo jedna od država članica koja u odnosu na BDP najviše pomaže građanima subvencioniranjem cijena energenata. "Cijene su ostale niske jer smo odlučili pomoći. Mislim da smo u dobroj situaciji."

"Ideja je da susjedne zemlje idu sa sporazumima o solidarnosti. Dokument sa Slovenijom će skoro biti spreman. Radi se o mehanizmu sigurnosti ako se jedna zemlja nađe u situaciji da nema plina, da joj druga zemlja pomogne", dodao je.

Novere je zanimalo kolika će biti financijska pomoća Ukrajini iz Hrvatske. "Ideja je prikupiti novac iz više izvora, organizacija, država itd., i da se omogući Ukrajini likvidnost koja joj nedostaje. Dio sredstava povući će se iz EU fondova", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo