sjednica vlade /

Plenković: 'Očekujem od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi akt Vojislava Šešelja'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovog ponašanja', kazao je premijer

19.4.2018.
8:42
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na jučerašnji incident u Beogradu tijekom kojeg je osuđeni razni zločinac Vojislav Šešelj pokidao hrvatsku zastavu i vrijeđao izaslanstvo predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. 

"U potpunosti i osobno i kao Vlada podržavamo odluku predsjednika hrvatskog Sabora i svih članova izaslanstva da se prekine posjet  Beogradu i da se vrate u Republiku Hrvatsku. Očekujem od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi akt zastupnika u skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobirnu retoriku i ponašanje prema RH što smo imali prigode svjedočiti u zadnjih nekoliko godine te u vrijeme agresije Miloševićevog režima na RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo i u presudi međunarodnog suda koji je potvrdio njegovo huškačko ponašanje koje je doprinijelo najgorim ratnim zločinima u Domovinskom ratu u RH.  Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovog ponašanja. Hrvatska je jučer putem HKG otvorila ured u Beogradu to je bio jasan signal da želimo nastaviti unaprijeđenje odnosa, gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu na europskom putu, ali ovo su prethodna pitanja koje je nužno vrlo jasno osuditi.

MVEP je uputilo notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu s jasnom osudom ovog čina. Vlada RH će nastaviti graditi odnose sa sujedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno uz zaštiti digniteta, simbola i dostojanstva Republike Hrvatske u cijelini", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo i na prijedlog Vlade o imenovanju novog Državnog glavnog odvjetnika. "Riječ je o iskusnome aktualnom prvom zamjeniku glavnog državnog odvjetnika i predsjedniku Državnog odvjetničkog vijeća pravniku i državnom odvjetniku Draženu Jeliniću koji ima sve potrebno iskustvo i prošao je razne instance u sustavu DORH-a.

Smatramo da je riječ o kvalitetnom kandidatu čovjeku koji ima i profesionalni i ljudski i ntegritet. Posao glavnog državnog odvjetnika će obavljati savjesno u skladu sa zakonom i nepristrano te će na taj način jačati povjerenje u pravosudne insituticije RH, baviti se i progonom kaznenih dijela i zaštitom državnih interesa, borbom protiv korupcije i naravno kvalitetnom međunarodnom suradnjom koja u ovoj domeni ima čitav niz tema koje su kontinuirano na dnevnom redu.

Očekujem na ovaj način da DORH i dalje bude važna i neovisna pravosudna institucija sa iskusnim državnim odvjetnikom na čelu. Želim zahvaliti dosadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na njegovom radu u protekle četiri godine", kazao je premijer.

Plenković je komentirao i Istanbulsku konvenciju. "Jasno smo dali do znanja da nije dobro za rad Vijeća Europe da jedna konvencija koja je dobra bude opterećena nekim drugim temama i raspravama i to je situacija koja stvara poteškoće za VE i zemlje od strane osobito agilnih i aktivnih aktera, posebno u nevladinom sektoru, ali i neki politički koji to onda koriste te pozivam sve aktere i dionike da smire tenzije nakon uvjerljive većine u Saboru te interpretativne izjave", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa se neobično nije dogodilo ni u nekoj drugoj članici koja je već ratifcirala pa tako neće ni u Hrvatskoj", zaključio je Plenković.

Neke od točaka današnje sjednice Vlade su nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj matici iseljenika te prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zatvorenom dijelu sjednice Vladu danas čeka Prijedlog odluke u vezi s opskrbom plinom. Na otvorenom dijelu redovne sjednice Vlade trebao bi biti i prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018., prijedlog zaključka o pružanju pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog i odgovarajućeg sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ iz Subotice, prijedlog odluke o dopuni Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama. 

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, za Ministarstvo obrane, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2019. do 2022. godine, za sklapanje okvirnog sporazuma za najam vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo