OVO JE BILO TEŠKO ZA GLEDATI / Novi ministar financija Primorac podilazio premijeru, pa mu Plenković dobacio: 'Vi ćete dugo biti ministar'

Novčanice se se moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice tijekom naredne tri godine

24.8.2022.
10:55
VOYO logo

U srijedu je održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici je predstavio detaljan plan uvođenja eura u RH.

Od 1. 1. 2023. u Hrvatskoj će službena valuta biti eura, a prije toga nas očekuje još nekoliko važnih koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://hr.n1info.com/wp-content/uploads/2022/08/24/1661330022-WhatsApp-Image-2022-08-24-at-10.33.30.jpeg

Izvor : Nataša Božić/N1

Od 1. siječnja 2023. započinje 14-dnevno razdoblje dvojnog optjecaja u kojem će biti moguća gotovinska plaćanja u dvije valute – kunama i eurima.

Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća u bankama i poslovnicama FINE i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, a nakon proteklih 12 mjeseci će biti moguće bez naknade zamijeniti kune u eure u Hrvatskoj narodnoj banci.

Novčanice se se moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice tijekom naredne tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dižemo međunarodni rejting Hrvatske'

"Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih s najsnažnijim mehanizmima solidarnosti i potpore u trenucima gospodarskih kriza. Ulazak u europodručje omogućit će nam niže kamate i veću konkurentnost. Ulazak u europodručje diže i međunarodni rejting Hrvatske", poručio je premijer.

Plenković je podsjetio da se od 5. rujna uvodi obavezno dvojno iskazivanje cijena. "Intenzivniji nadzor započinje uskoro, a posebno će se pratiti je li korišten ispravan tečaj te jesu li dvojno iskazane cijene i fiksni tečaj konverzije istaknute na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način. Cijene moraju biti istaknute na jasan i vidljiv način, sve mora biti istaknuto da ide u korist građana. Tu očekujemo i angažman Državnog inspektorata i svih drugih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća u bankama i poslovnicama FINE i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, a nakon proteklih 12 mjeseci će biti moguće bez naknade zamijeniti kune u eure u Hrvatskoj narodnoj banci. Novčanice će se moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice tijekom naredne tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković Primorcu: 'Vi ćete dugo biti ministar'

Nakon Plenkovića obratio se i ministar financija, Marko Primorac.

"Teško je nakon ovakvog iscrpnog izlaganja reći nešto novo", rekao je Primorac, na što mu je Plenković dobacio: "Vi ćete dugo biti ministar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo