POZVALA IH PREDSJEDNICA / Plenković obećao strože kazne za nasilnike, a inicijativa 'Spasi me' sutra ide na Pantovčak

Sastanak u Vladi uslijedio je dva dana nakon velikog prosvjeda, a inicijatorice poručuju da neće stati

18.3.2019.
18:49
VOYO logo

Nakon subotnjeg prosvjeda protiv nasilja u obitelji u organizaciji inicijative 'Spasi me', kojemu se samo u Zagrebu pridružilo 6.000 građanki i građana, organizatorice prosvjeda primio je premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima.

Nakon sastanka koji je trajao dva sata premijer je dao obećanje: ''Preuzimam na sebe kao političku odgovornost kao predsjednika Vlade da se do kraja ove godine na razini države ustroji jedan dežurni telefon za žrtve nasilja koji bi bio 24 sata sedam dana u tjednu cijelo vrijeme dostupan svima''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se dežurni telefon ne uspostavi, trebale bi pomagati linije 112 i 192. Tamo gdje ih sada nema do kraja godine u šest županija trebale bi biti otvorene i sigurne kuće.

''Mi očekujemo da će ta obećanja i premijer ispuniti. Ono na što smo posebno ponosni je da smo ušli u nekoliko radnih skupina'', kazala je nakon sastanka s premijerom inicijatorica prosvjeda Jelena Veljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljene su i izmjene Kaznenog, ali i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Svi su složni kako su kazne za počinitelje preblage.

''Predložit ćemo da se ti minimumi podignu kako bi kazne koje se izriče bile strože i oštrije'', najavio je ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je vraćanje obiteljskih centara te odvajanje savjetovališnog i preventivnog rada: ''Od rada po javnim ovlastima što imaju centri za socijalnu skrb rasteretit ćemo centre, ovdje ćemo dati veći značaj ovome o čemu pričamo, bolje informacije, jačanje žena da znaju prepoznati nasilje odnosno da znaju tražiti pomoć gdje, kako i kada''.

Sastanak u Vladi uslijedio je samo dva dana nakon velikog prosvjeda protiv nasilja u obitelji, a inicijatorice poručuju da neće stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu nije kraj, naravno da ćemo kroz prisustvo u ovim radnim tijelima mi zapravo ovdje biti kao monitoring da to sve se provede do kraja'', istaknula je Una Zečević Šeparović, odvjetnica Inicijative 'Spasi me' jer, kao što su poručile i s prosvjeda, Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje.

Stoga će biti ojačani i edukativni procesi te će se u tom smislu jačati i obrazovni sustav u dijelu međupredmetne nastave, za što je zaduženo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, radit će se i na dodatnom senzibiliziranju javnosti medijskim kampanjama, a sutra Inicijativa Spasi me ide i na Pantovčak na sastanak u podne nakon poziva predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Vlada će do kraja tjedna objaviti dokument koji je izradilo Ministarstvo demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te poziva sve da se uključe u javnu raspravu, a riječ je o protokolu koji točno definira kako se treba ponašati u kojim situacijama kada se dogodi nasilje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo