sjednica vlade / Plenković o novoj koronakarti na kojoj je Hrvatska crvena: 'To je očekivano'

Sjednica Vlade održava se danas u podne

9.9.2021.
11:50
VOYO logo

Na sjednici Vlade premijer je u ime Vlade još jednom učenicima čestitao početak nove školske godine.

''Što se tiče turističke sezone, mislim da možemo biti zadovoljni, ma da je maloprije došla vijest da je prema karti ECDC-a Hrvatska danas, nakon cijelog ljetnog perioda, sada u obalnim županijama u crvenom. To je očekivano, porast broja zaraženih
i incidencija doveli su do do toga'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

{"RELATED":/4100382/}

Premijer je čestitao svima u turističkom sektoru, kao i Vladi i Stožeru na uloženim naporima u ovu turističku sezonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apeliranje na cijepljenje

Premijer podsjeća da Vlada i dalje inzistira da je najsigurniji način zaštite cijepljenje.

''Kad je riječ o covidu, suočeni smo s puno zaraznijim delta sojem i u Hrvatskoj se događa veći broj zaraženih osoba, ali i dalje inzistiramo da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje'', izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad cijepljeno gotovo 52 posto odraslog stanovništva.

''Treba se prisjetiti i onih elementarnih metoda zaštite, prozračivanje, distance, nošenja maske kad distanca nije moguća, higijena… I s te strane apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno. Naša logika je bila jasna, mjere ograničenja koje su postojale bile su primjerene i našem mentalitetu i mjerama zdravstvene zaštite. U usporedbi s drugima omogućili smo jako kvalitetan život, a sada je važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, a to su hospitalizirani, oni s težim oblicima i preminuli, da budu što manji'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''93 posto svih preminulih su imali više od 60 godina, apeliram na naše starije sugrađane koji to nisu učinili da se cijepe”, kazao je Plenković.

O bankama

Plenković je potom govorio i o jučerašnjem sastanaku sa predsjednicima uprava banaka, ministrom financija Zdravkom Marićem te guvernerom HNB-a, Borisom Vujčićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Utvrdili smo 4 temeljna načela za rješavanje ovog problema. Prvi aspekt socijalne osjetljivosti, drugo je da se temelji na načelu adekvatnog informiranja, na jedan fer pristup, treće je da administrativni troškovi povrata s prešutnog prekoračenja na dopušteno budu mali i za klijente i za banke, a četvrto da radimo na tome da visina efektivne kamatne stope bude takva da troškovi za građane budu manji'', rekao je Plenković.

Image
donosimo savjete za štednju /

Većina građana kartice ne koristi za luksuz, već za golo preživljavanje: 'Gadno je, nikad nisam ovako živjela'

Image
donosimo savjete za štednju /

Većina građana kartice ne koristi za luksuz, već za golo preživljavanje: 'Gadno je, nikad nisam ovako živjela'

Dodao je da će to omogućiti u dva koraka, prvo da HNB razmotri kako će ponuditi rješenje bankama da se pređe s prešutnog na dopušteno prekoračenje, a kad vide efekte toga koraka, spremni su ići i u zakonsko rješenje zaštite potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o popisu stanovništva, Plenković je rekao da se prvi put uvodi digitalno popisivanje stanovništva. Plenković je rekao da je referentan dan 31. kolovoza, po prvi puta se uvodi popisivanje elektroničkim putem da građani to obave sami od 13.
do 26. rujna, a kasnije dolaze popisivači te će kroz par mjeseci Hrvatska imati svoju novu sliku.

Na sjednici Vlade danas su objavljene informacije o aktualnom stanju vezanom za potres te aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba s koronavirusom

''Delta soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo, šteta, pravila su jednostavna i jasna. Svaki krevet više za COVID bolesnike je krevet manje za ostale bolesnike, no još uvijek situaciju možemo preokrenuti''.

''U odnosu na treći val prosječna dob hospitaliziranih niža je za 6 godina. Usporebnom trećeg i četvrtog vala, utvrđeno je da se u  ovom valu teška klinička slika i zatajenje disanja događaju ranije, stoga je bolesnicima i ranije potreba klinička potpora'', rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi su veliki, kazao je, u godinu i pol dana je izdvojeno nova u vrijednosti nove bolnice poput KBC Rijeka odnosno milijardu i 170 milijuna kuna. Božinović je također kazao kao porast broja zaraženih ne iznenađuje s obzirom na broj gostiju koji su odmor proveli u Hrvatskoj.

Ministar financija Zdravko Marićje kazao da je manjak u proračunu opće države u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 9 milijardi kuna ili 2,3 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo