izjava premijera / Plenković o najnovijim mjerama: 'Nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću satima i piti'

Plaće će biti tu, a mirovine nisu upitne, dodao je, rekavši da će napraviti sve što odgovorna vlast i vlada trebaju.

18.12.2020.
15:17
VOYO logo

Konferencija The Economist - Svijet u 2021. organizira se drugi put u Hrvatskoj, a glavna tema konferencije je financijski instrument Europske komisije "Next Generation EU" i njegov očekivani učinak na RH.

Najavljena je izjava premijera nakon konferencije. Očekuje se da će premijer komentirati najnovije mjere prema kojima se zabranjuje napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donijeli smo mjere za zapošljavanje i dok se ne promjene okolnosti, činit ćemo sve da pomognemo privatnome sektoru", kazao je. 

"Učinit ćemo sve da pomognemo privatnom sketoru", naglasio je Plenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredtava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova", kazao je. 

Oporba cijelo vrijeme koja bila potučena do nogu, još se malo prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali izvan Sabora. Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba ako nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila. Još nitko nije ne dobio zdravstvenu skrb u RH", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da nakon restriktivnih mjera se nada da ćemo nastaviti blagi trend smanjenja novozaraženih.

"Oporba svjesno troši svoje mjere, ja sam malo bio doma, pa gledao kako to izgleda. Nek pričaju", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče novih mjera i propusnica komentirao je: "Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi bit će manje zaraze". 

Dodaje da će učenici i studenti biti van sustava i da je to umirenje. Kontakt će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje. "Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se uočava blagi trend smanjenja zaraze, a na pitanje kasni li se s mjerama, naveo je primjer Njemačke: ""Budite malo fer, u smislu sljedeće. Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je zatovriti sve i biti u lockdownu godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je velik igubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidmeije. Dugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, je vrlo razoran u mnogim zemljama. Ovo je situacija u kojoj država šalje određenu poruku. Ako ta poruka je praćena s odgovornim ponašanjem, onda dolazi do rezultata". 

Što se tiče imenovanja Benić rekao je:"Ona je bila državna tajnica i razrješena je. Ona radi, a proces će trajati, od nećeg mora živjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i procjene da ćemo razinu BDP-a od prije pandemije doseći tek 2023. godine. 

"Plaće će biti tu, a mirovine nisu upitne", dodao je, dodavši da će napraviti sve što odgovorna vlast i vlada trebaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otprornost ooj zarazi. Mjere će trajati dokad treba. Iskoristit ćemo ovu prilizu za nekakav reset", kazao je premijer.

Komentirao je i odluku za mise rekavši: "To su sve spinovi. Hrvatska nastoji voditi računa. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću, satima i piti", zaključno je rekao Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo