PLENKOVIĆ O MARAKEŠKOM SPORAZUMU: / 'Objasnit ćemo ga i deministificirati. Svi mogu biti mirni, bez panike, bez histerije'

Image
Foto: HRT screenshot

Plenković je kazao kako taj dokument ne podliježe ratifikaciji niti od strane Vlada, niti Sabora

11.11.2018.
12:52
HRT screenshot
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković komentirao je Marakeški sporazum nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u subotu kazala kako bi u Marko trebao ići netko iz resornog ministarstva.

Radi se o sporazumu o migracijama koji je radikalnoj desnici, ali i predsjednici sporan, a premijer ga je komentirao u nedjelju ispred zagrebačke Katedrale gdje se služena sveta misa povodom obljetnice završetka Prvog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bez histerije'

"Predstavit ćemo dokument, objasniti ga, demistificirati, pojasniti sve njegove odredbe, smisao, svrhu, cilj, način izrade, činjenicu da nije pravno obvezujući, da se ne potpisuje, ne podliježe ratifikaciji ni od strane Vlade ni od strane Hrvatskoga sabora. Sve će biti pojašnjeno, svi mogu biti mirni, bez panike, bez histerije", rekao je Plenković, javlja HRT.

Image
ILČIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HRASTA: /

Odmah napao Marakeški sporazum, pa pojasnio zašto ga neće podržati

Image
ILČIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HRASTA: /

Odmah napao Marakeški sporazum, pa pojasnio zašto ga neće podržati

U povodu obilježavanja stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Zagrebačkoj katedrali u nedjelju je služena misa na kojoj su se okupljeni, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, predstavnici Sabora, Ureda predsjednice i veleposlanici prisjetili svih žrtava tog rata. Rektor Zagrebačke katedrale, mons. Josip Kuhtić rekao je u propovijedi da je za izgradnju mira bezuvjetno potrebna čvrsta volja da se poštuju drugi ljudi i narodi te njihovo dostojanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao vjernici i Crkva današnjim spomenom usredotočujemo se na pijetet prema svim palim žrtvama u Prvom svjetskom ratu među kojima su bili mnogi iz naše domovine Hrvatske", rekao je Kuhtić, dodavši da su žrtve nešto drugo od politike i raznih režima vlasti. Žrtve uvijek trebaju biti u središtu naše pozornosti, pijeteta i molitve, žrtve bez selektivnih pristupa na svim stranama zaslužuju čašćenje našeg sjećanja od zla i mržnje i čuvanje pamćenja na njihov dar i požrtvovnost za ideale, poručio je Kuhtić.

Zajednička molitva za poginule

Okupljene je pozvao na zajedničku molitvu za pokoj svih poginulih u Prvom svjetskom ratu i svim ratovima diljem svijeta. Premijer Andrej Plenković nakon mise je izjavio novinarima da su došli zajedno s predstavnicima brojnih zemalja čiji su također mnogi vojnici, sinovi i kćeri izginuli u Prvom svjetskom ratu odati počast žrtvama, pijetet i još jednom se prisjetiti onog što je najvažnije, a to su mir, solidarnost i međunarodna suradnja kao okosnica međunarodnog poretka i stabilnih odnosa u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Danas se obilježava sto godina od 11. studenoga kad je u Compiegneu potpisano primirje i obilježen kraj Prvog svjetskog rata, Velikog rata koji je odnio više od 18 milijuna žrtava i za Hrvatsku taj kraj, a nakon toga mirovni ugovori koji su uslijedili u potpunosti su promijenili kartu ovog dijela Europe ali i odredili budućnost svijeta”, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo