PREMIJER PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA S AGROKOROVIM DOBAVLJAČIMA: / 'Postoje dva scenarija za rješavanje krize u Agrokoru, A i B...'

Image

Nakon sastanka na kojem se u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković susreo s najvećim dobavljačima koncerna Agrokor, premijer je održao konferenciju za medije.

3.4.2017.
11:29
VOYO logo

Uz Plenkovića je u ime dobavljača bio Josip Budimir iz Francka, te Luka Burilović iz HGK-a, ali i ministrica Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Plenković je rekao kako Vlada želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih zainteresiranih aktera, a koji će omogućiti kvalitetno restrukturiranje i dostupnost svježe likvidnosti.

Image

'Vlada RH intenzivno radi na smirivanju ukupnog političkog ozračja glede situacije u Agrokoru. Vodimo dijaloge sa svima. Pripremili smo nacrt zakona o izvanrednoj upravi koji je Vlada RH prihvatila u petak na sjednici, a bit će raspravljen u Hrvatskom saboru u srijedu. Danas smo željeli čuti poglede na aktualnu situaciju izravno od predstavnika dobavljača. Vlada RH podržava svaki napor koji će dovesti do dogovora', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rješenje ne smije ugroziti stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava'

Takav dogovor koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježe likvidnosti novca, redovito poslovanje bio bi najbolji potez koji akteri mogu postići i mi bismo ga rado podržali', rekao je Plenković i dodao da se prilikom pronalaska tog rješenja trebaju u obzir uzeti interesi svih aktera, od najvećih i najmanjih dobavljača.

'Želimo da rješenje ni na koji način ne ugrozi stabilnost hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava. Zbog toga je Vlada kao odgovoran akter pripremila nacrt zakona koji treba poslužiti, ne da spasi jednu kompaniju ili jednog čovjeka, već da bude svojevrsna mreža u koju s nekog trapeza hrvatska ekonomija može doći u položaj koji za nju nije loš već prosperitetan za budućnost', kaže Plenković. Najavio je daljnje intenzivne razgovore sa svim akterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spremni smo temeljem odredbi zakona preuzeti odgovornost koja bi podrazumijevala kvalitetno restrukturiranje kompanije u interesu hrvatskog gospodarstva', rekao je Plenković.

Image

Sastanak u Banskim dvorima

Sve tri strane moraju zajednički djelovati

Nakon njega se novinarima obratio Josip Budimir u ime dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dali smo podršku iniciativi Vlade i planu da se usvoji novi zakon kojim bi se riješio problem koji je isplivao tijekom razgovora s bankama, a taj je da se žurno treba blokirati račun koncerna', rekao je Budimir i dodao da je vrijeme ključni faktor.

Image

'Ukazali smo na hitnost situacije i potrebu da sve tri strane, i banke i dobavljači i država, zajednički djeluju u cilju rješenja koje je Plenković spomenuo', kaže Budimir i dodaje da je ultimativni cilj potrebno što prije ostvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Burilović zahvalio je Vladi na pokušaju pronalaska rješenja vezanog uz ovu ozbiljnu krizu.

'Nama je izuzetno važno da budu zaštićeni i da ne budu zakinuti svi, od najvećih do najmanjih dobavljača', kaže Burilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dobavljači su pokazali strpljivost, ali i oni imaju ograničene kapacitete, kaže Burilović i dodaje da vjeruje u skoro pronalaženje brzog i kvalitetnog rješenja.

Na pitanje novinara je li standstill aranžman potpisan ili on nije rješenje još uvijek, te je li najbolje rješenje čekati lex Agrokor, odgovoreno je da je standstil aranžman dobro rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U BANSKIM DVORIMA POČEO SASTANAK PLENKOVIĆA I NAJVEĆIH AGROKOROVIH DOBAVLJAČA: /

'Nije dobro da se država direktno miješa'

Image
U BANSKIM DVORIMA POČEO SASTANAK PLENKOVIĆA I NAJVEĆIH AGROKOROVIH DOBAVLJAČA: /

'Nije dobro da se država direktno miješa'

Premijer je istaknuo i dva scenarija, kad je u pitanju imenovanje izvanredne uprave. "Scenarij A je dogovor svih zainteresiranih aktera. U tom scenariju, koji je normalan dogovor poslovnih subjekata, ako pronađu adekvatno rješenje, koji podrazumijevaju svježu likvidnost, restrukturiranje i izvršenje obveza, Vlada to podržava. Scenarij B, ako do takvog sporazuma ne dođe, zato postoji nacrt zakona, želimo da se nađe rješenje u interesu hrvatskoga gospodarstva", rekao je Plenković, a javlja N1.

Upitan za vremenske rokove, Plenković je rekao da će Sabor u srijedu raspravljati i vjerojatno vrlo brzo usvojiti zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kada je riječ o informaciji o dolasku Antonia Alvareza III., svako rješenje koje će pridonijeti racionalnom restrukturiranju kompanije, u interesu je i dobavljača jer bi se tako dio potraživanja mogao riješiti, rekao je Plenković.

Josip Budimir, upitan je li s vlasnikom koncerna razgovarao o aktivaciji zakona, odgovorio je da nije bilo drugih kontakata osim onih s bankama i Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković o Alvarezu: To je dogovor kompanije i banaka, a on ima dobre referencije

Novinari su premijera upitali podržava li standstill aranžman koji je jučer potpisan i je li potrebno da se tu uključi još netko.

Podsjetimo, u nedjelju navečer potpisan je standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.) i Agrokora, a službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su iz Erste banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi podržavamo svaki dogovor između kompanije i kreditora, ali moraju biti zastupljeni interesi svih dobavljača. To je bio i glavni razlog današnjeg susreta s brojnim kompanijama', odgovorio je premijer Plenković.

Image

Na pitanje kada bi lex Agrokor mogao stupiti na snagu ako se usvoji, Plenković kaže da će to biti dan nakon objave u Narodnim novinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obično se u Saboru glasuje u petak, ali u Poslovniku je sve moguće', kaže Plenković.

Kada je riječ o izvanrednom povjereniku, prijedlog će dati Vlada, a u konačnici će to utvrditi Trgovački sud u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je situacija koja zahtijeva i vodstvo Vlade i odgovornost', kaže Plenković.

Na pitanje je li točno da će Alvarez predvoditi restrukturiranje Agrokora, i je li on Vladi prihvatljiv te je li dovoljno dobar za taj posao, Budimir je u ime dobavljača rekao da oni nisu konzultirani o tome već su primili na znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dogovor između kompanije i banaka, kaže Plenković i dodaje da Alvarez ima dobre referencije.

Plenković je najavio i kako večeras putuje u Mostar, gdje će biti i srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić, s kojim će se vidjeti i razgovarati, između ostalog, i o Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo