PLENKOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA EMA-E: / 'Koristi od cijepljenja veće su od rizika, nastavljamo cijepljenje AstraZenecom'

Image

'Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika',

7.4.2021.
19:03
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio Mariju Bistricu, nakon čega je dao i izjavu za medije gdje je komentirao najnovije zaključke EMA-e o AstraZeneci.

Europska agencija za lijekove danas je potvrdila povezanost između cjepiva protiv covida-19 AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka, naglasivši da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika zbog mogućih nuspojava. Također, EMA je dodala kako bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo dodati na popis mogućih rijetkih nuspojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KORISTI ASTRAZENECE SU VEĆE OD RIZIKA': /

EMA objavila kako neobični ugrušci mogu biti vrlo rijetka nuspojava, pazite na ove simptome

Image
'KORISTI ASTRAZENECE SU VEĆE OD RIZIKA': /

EMA objavila kako neobični ugrušci mogu biti vrlo rijetka nuspojava, pazite na ove simptome

'Koristi veće od rizika'

“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom”, rekao je premijer. Dodao je da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, premijer Plenković istaknuo je da cijena nema veze s kvalitetom cjepiva. “Cijene je odredila EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama”, rekao je.

Dodao je kako je normalno da kad dođe do brzog razvitka cjepiva, dolazi i do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi. “Danas je u 6 sati videokonferencija ministara zdravstva. Vidjet ćemo što će reći”, rekao je komentirajući preporuke pojedinih zemalja koje su obustavile cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Sputnjiku V

Komentirajući rusko cjepivo Sputnjik V, rekao je da će nastaviti tražiti mogućnosti nabavke dodatnih cjepiva od različitih kompanija, "a što se tiče Sputnjika, spremni smo naručiti i to cjepivo. Uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva”, rekao je premijer Plenković.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo