lome se koplja /

Plenković najavom o zabrani rada nedjeljom izazvao burne reakcije: 'Kad budemo imali kapitalnu snagu poput Austrije, bit ću prvi za zatvaranje'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nedavnom najavom izazvao je burne reakcije i to svega deset dana prije lokalnih izbora

7.5.2021.
17:15
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Zabrana rada nedjeljom pitanje je o kojem Hrvatska raspravlja već desetljećima. Premijer Andrej Plenković takvom nedavnom najavom izazvao je burne reakcije i to svega deset dana prije lokalnih izbora. ''Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu'', kazao je Plenković.

Nesuglasice se odnose na pravo na rad i zaštitu radnika, vrijeme za obitelj itd. Trgovci i stručnjaci smatraju da je odgovor na ovo pitanje sada vrlo jednostavan jer se nalazimo u nezabilježenoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa te da se sada odvija borba za svaki postotak gospodarskog rasta piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dobar trenutak

''Često ćete čuti argument da je u Austriji nedjeljom sve zatvoreno. Kad mi budemo imali kapitalnu snagu poput Austrije, kad naše obitelji budu imale plaće kao austrijske obitelji, ja ću biti prvi za zatvaranje trgovina nedjeljom'', rekao je za Tportal Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.

Direktor Westgatea Denis Čupić pita se slično te ističe da zašto mi, kao ''katolička zemlja'', branimo rad nedjeljom dok ''najkatoličkija zemlja na svijetu'', Italija, s tim nema problema. Dodaje da je zabrana nepotrebna te da će 'pasti' na Ustavnom sudu kao što je 'pala' 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najava prije izbora /

Sudjelujte u našoj ANKETI: Plenković najavom zabrane rada nedjeljom izazvao burne reakcije. Što vi mislite o tome?

Image
najava prije izbora /

Sudjelujte u našoj ANKETI: Plenković najavom zabrane rada nedjeljom izazvao burne reakcije. Što vi mislite o tome?

Iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu kako po ovom pitanju nemaju jedinstven stav, no oko jednog se slažu: Ovaj trenutak za zabranu u bilo kojem smislu nije dobar, uzevši u obzir trenutne okolnosti. 

'''Hrvatska se nalazi u razdoblju najveće krize u posljednjih 25 godina i sada nam je važnije nego ikad ponovno pokrenuti gospodarsku djelatnost te osigurati uspješnu turističku sezonu'', naveli su u priopćenju za Tportal iz HUP-a.

I u Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da nema jedinstvenog stava trgovaca oko rada nedjeljom, osim stava da je potrebna adekvatna briga za radnika, piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo