VESELITE LI SE? / Plenković najavio novi paket mjera pomoći građanima, pogledajte na koga se to sve odnosi

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Istaknuo je kako će se među njima sigurno naći i umirovljenici te spomenuo kako njegova vlada upravo ovoj skupini kontinuirano pomaže

1.9.2023.
12:42
Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo

Povodom Dana Virovitičko-podravske županije predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je općinu Sopje gdje će sudjelovati na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Tijekom rujna najavio je novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima. Istaknuo je kako će se među njima sigurno naći i umirovljenici te spomenuo kako njegova vlada upravo ovoj skupini kontinuirano pomaže, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je govorio o projektima koji se realiziraju na području ove županije s posebnim naglaskom na mrežu brzih cesta, koja je važan infrastrukturni projekt.

“Drago mi je biti ovdje gotovo svake godine i vidjeti napredak županije”, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija

Na pitanja novinara o inflaciji, kaže kako je ona rasla i u drugim zemljama EU-a, ne samo u Hrvatskoj te da se sada analizira struktura tih troškova.

“Glavni naglasak je na širokoj potrošnji, cijene su bile više zbog turističke sezone. Smatram da svaka cijena koja ide preko onoga što je normalno u kontekstu troškova nije dobra. Ona se na kraju odražava na kupovnu moć naših građana”, rekao je premijer ponavljajući i ovaj put što je sve njegova vlada napravila tijekom vremena covid krize i ove izazvane ratom u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OSOBNI NAPAD' /

Holy nam je odgovorila što misli o Milanovićevoj uvredi i - nije ga štedjela: 'Evidentni pokušaj začepljivanja usta!'

Image
'OSOBNI NAPAD' /

Holy nam je odgovorila što misli o Milanovićevoj uvredi i - nije ga štedjela: 'Evidentni pokušaj začepljivanja usta!'

Na pitanje može li inflatorni pritisak utjecati na rušenje kohezije, koju sam premijer često spominje, on kaže da smatra kako se to neće dogoditi. Dodaje da nije bilo prosvjeda, osim nekoliko koje je nazvao “orkestriranima”. Najavio je pregovore o osnovici s reprezentativnim sindikatima te najavio Zakon o plaćama koji uskoro ide u Sabor. “Veliki smo generator investicija. Obnova u ovako kratkom roku, tako puno projekata…”, govori premijer.

Dodaje da su velika ulaganja diljem Hrvatske, ali da su i cijene u građevini jako porasle. “Mi smo kao Vlada učinili da energenti ne budu dio te jednadžbe. Mislim da s krajem turističke sezone te cijene moraju ići dolje i vjerujem da će se to svesti u neke normalne okvire”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja o kartelima trgovačkih lanaca, premijer kaže kako je zadaće ATZN-a da to istraži i kazni one koji to rade. “Kad se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan smisao, onda ne možete birati. To je cijeli smisao”, kaže.

“Izbori će biti u redovitom roku”, kaže na pitanja o datumu izbora. Dodaje da se izbori održavaju između 30. i 60. dana nakon raspuštanja Sabora. Trenutak odlučivanja o raspuštanju Sabora je u načelu odluka parlamentarne većine. U tom razdoblju predsjednik Republike ima pravo izabrati jednu od četiri nedjelje u tom razdoblju. “Mi se u to ne miješamo”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Savjetnik Predsjednika o rastu inflacije, turizmu i cijenama ovog ljeta:'Šokirao sam se, visoke su'

O predsjedniku

“Ne pratim ga uopće, on govori toliko nesuvislih teza… Mahom se moramo baviti popravljanjem te štete”, kaže o izjavama predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer kaže kako predsjednik stalno snižava kulturu komunikacije, a govori i kako mu smeta kada komentatori izjednačavaju njega i Milanovića jer on stalno mora “popravljati štetu” koju Milanović izaziva. Navodi primjer hrvatskih huligana koji su pritvoreni u Grčkoj. “Šteta koju je napravio je bila toliko velika da su nas zamolili svi s kojima smo razgovarali da im više ne pomaže”, govori Plenković.

Medijima je poručio: “Šarajte malo s gostima, dovedite nekoga tko neće pjevati tu njihovu pjesmicu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o smjeni Frane Barbarića, premijer odgovara: “Javit ćemo vama prvima.”

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo