PREMIJER PORUČIO: / 'Najvažnije je da zadržimo radna mjesta. Radimo na pokretanju gospodarstva nakon epidemije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Paket izmjena i dopuna zakonska koji se odnosi na financije te na turistički sektor, a zbog krize prouzročene epidemijom koronavirusa,

3.4.2020.
10:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U podrumu bivše zgrade Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu jutros je nastavljena 16. sjednica Hrvatskoga sabora. Pred zastupnike je izašao premijer Andrej Plenković kako bi im predstavio dio drugog paketa mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu u krizi prouzročenoj epidemijom koronavirusa.

Riječ je o zakonskim rješenjima koja se odnose na financije te na turistički sektor. Paket zakonskih izmjena i dopuna zastupnicima su uz premijera Plenkovića predstavili ministar financija Zdravko Marić i ministar turizma Gari Capelli. Drugu grupu zakona za pomoć gospodarstvu, vezanu za ministarstva unutarnjih poslova i poljoprivrede, Sabor će raspraviti u ponedjeljak, a o cijelom paketu glasovat će se u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je istaknuo kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih.

Image
OVO SU SVE VLADINE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU: /

Marić se posebno obratio poduzetnicima, ima savjet i molbu za njih

Image
OVO SU SVE VLADINE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU: /

Marić se posebno obratio poduzetnicima, ima savjet i molbu za njih

NOVO 12:35 Vladine mjere podržao je i Hrvoje Zekanović (Suverenisti). Rekao je da će glasati za njih, ali je predbacio Vladi što nije izašla s njima prije 15 dana jer u međuvremenu ne bi bilo toliko novih nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk (SDP) pitao je premijera o čemu je razgovarao na sastanku s urednicima najvećih medija.

"Na sastanku su bili svi glavni urednici glavnih medija, televizija i radija i njima smo tada objasnili ozbiljnost krize kao i vama. Nikakvih govora o subvencijama i slično nije bilo riječi niti će ih biti", uzvratio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Petrov (Most) također je pohvalio Vladu jer je odlučila otpisati, a ne odgoditi naplatu poreza.

"Ovaj paket donosi dovoljno odlučne mjere da možemo imati time out od dva mjeseca za gospodarstvo. Time out, ne rješenje, ali imamo dovoljno vremena za konsolidirati se i donijeti prave mjere', kazao je Petrov. Upozorio je da će kreditno zaduženje koje planira Vlada vraćati svi porezni obveznici idućih godina. Za neke Vladine mjere kazao je da bi trebale ostati trajno na snazi,a ne samo dok traje ova kriza. Kao primjer naveo je naplatu PDV-a po naplati računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Pupovac (SDSS) poručio je onima koji tvrde da je Hrvatska kasnila donošenjem mjera protiv epidemije neka pogledaju što se dešava u SAD i Velikoj Britaniji. "Zasad stvari idu na vrijeme", kazao je Pupovac.

Image

03.04.2020., Zagreb - Sabor je 16. sjednicu nastavio raspravom o Vladinom paketu prijedloga zakona s podrucja financija i turizma. Milorad Pupovac Photo: Patrik Macek/PIXSELL

11:50Stjepan Čuraj (HNS) upitao je premijera naplaćuju li banke kamate u slučaju moratorija na kredite za građane i poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče moratorija, nema naknada kad prođu rokovi reprogramiranja. Taj dogovor je postignut, vrlo brzo smo našli zajednički jezik", odgovorio je Plenković.

I Ivan Pernar iz Stranke Ivana Pernara pohvalio je Vladu što je poduzela mjere za očuvanje radnih mjesta, ali i uputio kritiku rekavši kako nije dobro što će te mjere Vlada financirati novim kreditnim zaduživanjem, umjesto iz središnje banke koja ne bi bila opterećena dugom i kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način ćete uže spasa dugoročno pretvoriti u omču oko vrata države i građana", kazao je Pernar.

Plenković je odgovorio kako Vlada smatra da je u ovim okolnostima to dobar i logičan put pronalaženja financijskih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pernar je pitao i hoće li država doznačiti neka sredstv za 150.000 nezaposlenih od kojih mnogi nemaju pravo ni na kakvu naknadu s burze. Plenkvić mu je odgovorio da će ministar rada voditi računa i tim ljudima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:38 Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u petak je razljutilo što se dio zastupnika oglušio na dogovor da zbog sprječavanja zaraze koronavirusom u dvorani budu tek po dva predstavnika zastupničkih klubova te im je poručio "pa, nismo šibicari".

"Pa što je to, jedno se dogovorimo, a vi počnete varati kao da smo na ulici i igramo se šibicarenja", rekao je zastupnicima koji su se oglušili o pravilo da u dvorani mogu biti samo po dva predstavnika svakog kluba te su nastavili ulazili u dvoranu u kojoj se danas raspravlja o Vladinim travanjskim mjerama pomoći gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postigli smo dogovor da premijeru i ministrima mogu replicirati samo zastupnici koji su u ime kluba u dvorani, dakle po dvojica, Most je već prijavio tri, vidim da je zastupnik Sladoljev došao s istom namjerom, dolazi i kolega Maras... Pa nismo šibicari", rekao je Jandroković zastupnicima.

Zbog sprječavanja zaraze koronavirusom Sabor je uveo stroge mjere zaštite, u dvorani mogu biti najviše po dva predstavnika svakog kluba, zastupnici poštuju socijalnu distancu, nemaju stolove, a govornica za koju izlaze dezinficira se poslije svakog govornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:10Mirando Mrsić (Demokrati) upkitao je premijera Plenkovića kako će Vlada sačuvati državne financije nakon što prođe kriza s koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše mjere su izdašne, pravodobne, pripremaju naše gospodarstvo za trenutak nakon krize, a najvažnije je da su ove mjere usmjerene za zadržavanje radnih mjesta. Ima i velikih koji rade, a koji nemaju prihoda, a ono što mi radimo je treći korak koji je kako pokrenuti gospodarstvo nakon epidemije", odgovorio mu je Plenković.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) Vladin paket mjera nazvala je "Travanj 1.0" te rekla da će biti potreban i paket "Travanj 2.0".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes svih nas je da kad prođe ova nesreća, da iza toga nemamo spaljenu zemlju. Dobro je da ste poslušali oporbu kad je riječ o očuvanju radnih mjesta. No, imamo udruge i kulturni sektor koji će raditi i nakon ovoga. Razmišljate o tome da se za udruge, pogotovo one koje se bave socijalnom skrbi i skloništa za žene, napravi određena pomoć", pitala je Mrak Taritaš.

Premijer joj je odgovorio da će se svakako naći način kako vbi se omogućio rad tih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:03 Nakon izlaganja premijera Plenkovića za riječ su se javili zastupnici. Miro Bulj (Most) iskazao je zadovoljstvo time što se Vlada odlučila za otpis, a ne odgodu plaćanja. Poručio je da bi u ovoj situaciji trebalo više voditi računa o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac Peđa Grbin kazao je da su mjere usmjerene na pomoć gospodarstvu, ali da će gospodarstvo teško funkcionirati, ako radnici ne budu imali posla. Grbin je upozorio i na prekratak rok za izdavanje e-propusnica. Plenković mu je odgovorio da će Vlada revidirati taj rok ako bude potrebe.

Image

03.04.2020., Zagreb - Sabor je 16. sjednicu nastavio raspravom o Vladinom paketu prijedloga zakona s podrucja financija i turizma. Pedja Grbin Photo: Patrik Macek/PIXSELL

10:43 Premijer je najavio da će se Vlada zadužiti kod domaćih banaka barem za 10 miljardi kuna, a rekao je i da će banke odgoditi naplatu kredita građanima i tvrtkama za tri mjeseca. Istaknuo je da se u mirovine neće dirati bez obzira na razvoj situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako god se situacija razvijala, u mirovine se neće dirati ni za ožujak, ni travanj, ni svibanj, ni lipanj, za njih ćemo uvijek naći sredstva", poručio je.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro- području danas jako pomoglo. Što se tiče financiranja predloženih mjera, rekao je da se u njih ide u koordinaciji s HNB-om, komercijalnim bankama na domaćem tržištu, a razmišlja se i o međunarodnim tržištima. Mi ćemo s ovim paketom mjera stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, očekujemo i vašu potporu, rekao je zastupnicima koji će danas raspraviti zakone iz resora financija te iz turizma, a u ponedjeljak iz MUP-a i poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je i danas izrazio sućut obitelji djevojčice Anamarije koja je stradala u potresu u Zagrebu. Zahvalio je djelatnicima svih službi koji su proteklih tjedana učini maksimalne napore u očuvanju zdravlja - liječnicima, sestrama, policajcima, trgovcima…


10:35 Govoreći o sadržaju novo paketa mjera, Plenković je naveo podizanje naknade koje poduzetnici dobivaju po radniku s 3.250 na 4.000 kuna te otpis poreza i doprinosa. Pravo na izravnu pomoć, rekao je, imaju svi koji su zbog koronavirusa zatvorili tvrtke ili imaju pad prihoda, teškoće u nabavi, otkazivanje narudžbi... Poreze i doprinose neće morati platiti oni koji su zatvoreni i ne posluju te oni koji ostvaruju do 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje, a promet im je pao iznad 50 posto. Država će im platiti doprinose za njihove radnike u visini 1.825 kuna. A ako su imali između 20 i 50 posto pada onda imaju odgodu, dok će oni koji inače imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna plaćati doprinose i porez proporcionalno padu prometa. Ako im je pad prometa 65 posto, platit će 35 posto davanja državi za plaće. Tko želi, može plaćati i PDV državi tek kada naplati račune.

"Tu su i nove linije kredita za obrtna sredstva, ali i za ulaganja u ruralnim područjima. Niske kamate ionako padaju, pa će biti od 0,1 do 0,5 posto uz poček plaćanja prve rate kredita. Za turizam se sprema direktna pomoć od 600 milijuna kuna. Turistički sektor se oslobađa i plaćanja niza pristojbi i naknada. Što se tiče poljoprivrede, kada je riječ o javnim naručitelji, oni će morati naručivati najmanje 60 posto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su proizvedeni ili prerađeni u Hrvatskoj, a Vlada će otkupiti sve tržišne viškove od malih mljekara i ustupiti posrednicima u lancu doniranja hrane. 53 milijuna ide stočarima i uzgajivačima bilja, kao i odgoda plaćanja dugova", rekao je Plenković pred saborskim zastupnicima.

Image

03.04.2020., Zagreb - Sabor je 16. sjednicu nastavio raspravom o Vladinom paketu prijedloga zakona s podrucja financija i turizma. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

10:30 Premijer Plenković podsjetio je na paket sa 63 mjere koje je Vlada donijela u ožujku rekavši kako je to bila "promptna reakcija Vlade". Za novi paket mjera rekao je da ne dolazi samo u kontekstu krize prouzročene epidemijom koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te Krapinsko-zagorsku županiju. Kazao je i da strategija smanjivanja socijalnih kontakata pokazuje rezultate.


10:15 "Bitka protiv koronavirusa u ovoj fazi, vodit će se načelima medicine ranih stoljeća, odvajati bolesne od zdravih. Naša strategija smanjivanja broja socijalnih kontakata polučuje rezultate. Ovo što radimo je ispravno i opravdano. I vodit ćemo se i dalje preporukama stručnjaka, epidemiologa. Paket mjera koji smo usvojili na Vladi dolazi nakon što je paket iz ožujka već zaživio. Novim paketom želimo osnažiti mjere iz ožujka", rekao je Plenković uoči predstavljanja novih mjera.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo