POSLJEDICE RUSKE AGRESIJE /

Plenković: 'Moramo ostati predani podršci Ukrajine i istodobno izbjeći socijalni lom u vlastitom društvu'

Image
Foto: Pixsell

Po njegovim riječima, EU je ojačao kao snažan globalni sigurnosni akter čija je namjera štititi međunarodni poredak utemeljen na pravilima i koncept učinkovitog multilateralizma

17.11.2022.
15:03
Pixsell
VOYO logo

EU treba ostati predana podršci Ukrajini koliko god treba i istodobno učiniti sve kako bi izbjegla socijalnu frakturu u svojim vlastitim društvima, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković na godišnjoj konferenciji ESPAS-a.

"Trebamo ostati jasno predani podršci Ukrajine koliko god bude potrebno i istodobno učiniti sve što možemo kako bi izbjegli socijalnu frakturu u svojim vlastitim društvima", rekao je Plenković putem videoveze na konferenciji Europskog sustava strateške analize i analize politika (ESPAS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, EU je ojačao kao snažan globalni sigurnosni akter čija je namjera štititi međunarodni poredak utemeljen na pravilima i koncept učinkovitog multilateralizma. Ruska brutalna agresija na Ukrajinu potpuno je promijenila svijet, a sigurnosni izazovi pretvorili su se iz apstraktnih u konkretne. Rusija koristi energiju kao oružje i to je donijelo novi izazov - vrtoglavi rast u cijena plina, porast cijena nafte, posljedično i struje, što je izazvalo inflaciju, rekao je Plenković.

'Važno je izgraditi pouzdane saveze'

"Vidjeli smo na jednostavan i vrlo plastičan način kako politike autoritarnog režima čine jasne implikacije na način života demokracija", dodao je. Održavanje i jačanje solidarnost među državama članicama nazvao je ključnim elementom svih napora EU-a. "Važno je da nastavimo pokazivati jedinstvo i sposobnost EU-a da djeluje u vrijeme krize. Važno je izbjeći nove ovisnosti i izgraditi nove pouzdane, održive saveze", istaknuo je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ESPAS je uspostavljen na inicijativu Europskog parlamenta prije više od 10 godina kao model za bolju međuinstitucionalnu EU suradnju, za identificiranje i analiziranje srednjoročnih i dugoročnih trendova s kojima je suočena EU, posebice u sadašnjem geopolitičkom kontekstu.

Na konferenciji su također sudjelovali potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič i glavni direktor zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije Stephen Quest, ujedno i predsjedavajući ESPAS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo