'MINISTRICA DALA SJAJNU IZJAVU' / Plenković komentirao zabranu pisanja o poliklinici: 'Neću pristati na teze da se u Hrvatskoj guši sloboda medija'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Poručio je kako se teze o utjecaju Vlade na sudbenu vlast moraju otkloniti kao netočne, a on će, dodao je, staviti sve argumente na stol i pokazati da takve teze nisu normalne

23.9.2021.
13:13
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da neće pristati na teze da se u Hrvatskoj guši sloboda medija, referiravši se na ocjenu političke tajnice SDP-a Mirele Ahmetović da je zabrana pisanja nezabilježen slučaj pritiska na medije.

"Nije normalno i nije moguće da se u političkom prostoru optužuje Vladu za odluku jednog suca o privremenoj mjeri u jednom predmetu. Vlada, HDZ, bilo tko od nas, nikakve veze s odlukom suca u tom predmetu o privremenoj mjeri nema, i to mora biti jasno kazano. Ja odbacujem te insinuacije, i o utjecaju na Državno odvjetništvo, a kamoli ovakve utjecaje na sudove da postoji tu nekakva intencija o gušenju slobode medija", kazao je premijer Plenković nakon sastanka s generalima, zapovjednicima i časnicima iz VRO Bljesak u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ranijoj sudskoj odluci, portal H-alter i novinarka Jelena Jindra ne smiju do daljnjega objavljivati tekstove i pisati o Poliklinici za zaštitu djece i njenoj šefici Gordani Buljan Flander.

Image
NAKON ZABRANE PISANJA /

Tomašević najavio smjenu Upravnog vijeća poliklinke: 'Protivimo se takvoj praksi. Ovo se nikad dosad nije dogodilo'

Image
NAKON ZABRANE PISANJA /

Tomašević najavio smjenu Upravnog vijeća poliklinke: 'Protivimo se takvoj praksi. Ovo se nikad dosad nije dogodilo'

'Ministrica je dala sjajnu izjavu'

Plenković je ocijenio da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dala sjajnu izjavu kada je kazala da joj je odluka Općinskog suda neshvatljiva i neprihvatljiva i dodao da joj se pridružuje u toj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što vidim da se munjevito razvija je pokušaj političkog napada na Vladu i na HDZ od strane SDP-a koji govori o nekakvoj odgovornosti Vlade za gušenje slobode medija u Hrvatskoj. "Ovo je sada već drugi put u razmaku od dva tjedna gdje politički akteri netočno, nekritički u eter puštaju informacije", kazao je premijer.

Poručio je kako se teze o utjecaju Vlade na sudbenu vlast moraju otkloniti kao netočne, a on će, dodao je, staviti sve argumente na stol i pokazati da takve teze nisu normalne i da su van svake pameti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je politička tajnica SDP-a u stanju to napisati i izgovoriti, onda imamo veliki fundamentalni problem. Imamo problem razumijevanja kako institucije države u Hrvatskoj funkcioniraju", rekao je Plenković.

'Postoje pravni načini...'

Vlada se, rekao je, zalaže za svu moguću slobodu medija - postoje pravni načini kako da se ide kontra te privremene mjere o zabrani pisanja portala H-alter o Poliklinici za djecu i mlade Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću ulaziti uopće u meritum niti u odluku, a kamoli pristajati na teze da se u Hrvatskoj guše slobode medija, to ne dolazi u obzir, to nije točno", dodao je premijer.

Na pitanje je li  po njemu ta odluka gušenje slobode medija, Plenković je odgovorio da to treba pitati Općinski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što mi imamo s time?'

"Što mi imamo s time. Riječ je o privremenoj mjeri koju je donio sud, nije riječ o političkoj odluci bilo koga ovdje. Molim vas da razlučite to, to je vrlo važno razlučiti. Ministrica je rekla sve što mi o tome mislimo. Možemo reći da je to nerazumljivo ili neshvatljivo, ali to nije odluka Vlade, izvršne vlasti, bilo koje stranke. Nema baš nikakve veze s nama", naglasio je.

Na pitanje bi li se i drugi mogli pozvati na odluku suda i tražiti zabranu da netko o njima piše, premijer je odgovorio da ne vidi da je to slučaj, niti da je to praksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je u Hrvatskoj sloboda medija takva da svi dišu punim plućima", ocijenio je Plenković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo