odgovarao na pitanja / Plenković komentirao Milanovićeve izjave o Turudiću: 'Iskoristio je priliku da komentira ono što ga žulja'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Premijer je sudjelovao na otvaranju novoizgrađene zgrade Bolnice za ženu i dijete u Rijeci. Nakon toga se obratio javnosti te komentirao izjave Milanovića te situaciju sa štrajkovima sindikalista

2.2.2024.
15:42
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovali su na otvaranju novoizgrađene zgrade Bolnice za ženu i dijete u Rijeci.

Plenković je potom novinarima komentirao aktualna zbivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započeo je s komentarom o izjavama Zorana Milanovića o novom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću.

"Vidim da je iskoristio poziv za svečanu sjednicu Grada Dubrovnika pa da malo komentira temu koja ga očito muči i žulja. Ja sam nakon Europskog vijeća bio u Zagrebu u uredu i dobio sam neke informacije od predsjednika, što je neobično, od SOA-e o Turudiću. Tražio sam prije od SOA-e provjere o Turudiću. On se referira na neke tada tajne izvide iz 2015. godine, to se tiče njegova poznanstva sa Zdravkom Mamićem. Zvao sam Turudića, pitao sam ga ima li tu što, je li mogao pogodovati, on kaže da nema. Nema tu ništa. On očito iz nekih svojih razloga, da našteti vladi, izlazi s podacima koji su krajnje neobični. Turudić je prošao dva saslušanja. Ako je to ovo što je meni dostavio danas, onda ostajemo prvi svom stavu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na pitanje o datumu izbora.

"Zadnji izbori su bili 5. srpnja. Hoće li biti koji dan prije ili poslije, nije bitno. Rekao sam oporbenim zastupnicima, ako žele preuzeti odgovornost moraju biti spremni. Ne vidim čemu egzaltiranost, sigurno neće biti van ustavnog i zakonskog roka", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ozbiljne sigurnosne zapreke' /

Milanović žestoko napao Turudića, pa poručio: 'Apsolutno treba objaviti kada su izbori, nije to privatna prćija'

Image
'ozbiljne sigurnosne zapreke' /

Milanović žestoko napao Turudića, pa poručio: 'Apsolutno treba objaviti kada su izbori, nije to privatna prćija'

Komentirao je i situaciju sa štrajkovima sindikata. Upitali su ga što misli o štrajkovima profesora i najavi štrajka.

"Ne najavljuju svi profesori štrajk, najavljuje dio. Vlada radi veliku reformu plaća u javnoj i državnoj službi. Znali smo koliko je to delikatan zadatak. Dvije su ideje, jedna je za sličan rad osigurati sličnu plaću, druga je da svima rastu plaće. Htjeli smo sustav učiniti pravičnijim", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako su uzeli nekoliko tjedana za konzultacije i korekcije.

"Mi želimo da sljedeće dane, a njih je 26, na temelju inputa sindikata vidimo što možemo korigirati i da konačno rješenje bude takvo da najveći broj ljudi bude zadovoljan. Mi želimo ekonomski pomoći ljudima koji rade u javnom i državnom sektoru. Ovakvih povećanja plaća nije bilo. Ako netko od čelnika sindikata želi izraziti nezadovoljstvo može. Ali namjera sigurno nije da idemo protiv zaposlenih, nego njima u prilog", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I suci i državni odvjetnici su pravosudni službenici. Još smo im ranije htjeli povećati plaću. Sad razgovaramo o tome kako da napravimo novi iskorak. Predlažem sucima da sjednemo idući tjedan i nastavimo razgovore što je realno da napravimo do kraja ovog mandata, bez štrajkova", rekao je i dodao kako "vlada stalno čini u prilog zaposlenicima".

POGLEDAJTE VIDEO: VIDEO Milanovića nasmijalo pitanje o Turudiću pa opsovao: 'Kako da ja to stopiram? Termobaričnim oružjem, kako je*ote'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo