STIGAO I ANUŠIĆ / Plenković: 'Jutros smo Beroš i ja posjetili Banožića, i dalje je teško ozlijeđen'

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Govorio je i o izboru novog ministra obrane, danas potvrđenog u Saboru, Ivanu Anušiću. Zahvalio mu je što je prihvatio funkciju te rekao kako je siguran da će Anušić pridonijeti radu Vlade i na najbolji način voditi MORH

16.11.2023.
13:26
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Danas se održava 263. sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Po prvi je puta na sjednici i novi ministar obrane Ivan Anušić.

Na sjednici je riiječ o aktualnom stanju vezanom za potres, ali i mnogim drugim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ministar obrane

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najprije je komentirao prometnu nesreću u kojoj je sudjelovao bivši ministar Mario Banožić. Kaže da ga je jutros s ministrom Vilijem Berošem posjetio u osječkoj bolnici.

"Prema informacijama liječnika, postupno se oporavlja. Želimo mu brz oporavak", rekao je i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO ĆE BITI S MANDATOM? /

Iz KBC-a Osijek oglasili se o stanju bivšeg ministra: 'Pretrage ukazuju na blago poboljšanje'

Image
ŠTO ĆE BITI S MANDATOM? /

Iz KBC-a Osijek oglasili se o stanju bivšeg ministra: 'Pretrage ukazuju na blago poboljšanje'

"U subotu sam razriješio ministra Banožića s dužnosti i ovlastio državnoga tajnika, gospodina Zdravka Jakopa da privremeno vodi Ministarstvo obrane."

Plenković kaže da su u nedjelju i ponedjeljak obavili konzultacije, potom je ponudio mjesto ministra obrane Ivanu Anušiću, a on je prihvatio. Sabor je potvrdio novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade, nakon čega je održana svečana prisega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim mu dobrodošlicu! Siguran sam da će temeljem svog političkog iskustva u dosadašnjem radu itekako pridonijeti radu Vlade i voditi na najbolji mogući način Ministarstvo obrane jer je u ovim, regionalnim, sigurnosnim okolnostima, ministarstvo itekako važno za Republiku Hrvatsku", istaknuo je Plenković.

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Napomenuo je i da se u proteklih nekoliko godina mandata, proračun Ministarstva obrane povećao za više od 600 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To dovoljno govori o tome koliko nam je obrambena politika bitna. Očekujem, naravno, od svih članova i članica Vlade, da pružite potporu novome ministru u njegovim zadaćama i u funkcioniranju naše Vlade", zaključio je.

Izglasavanje nepovjerenja

Osvrnuo se i na oporbu inicijative za izglasavanje nepovjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, koju komentira da se odnosi na 'praktički pola' onih koji su nedavno navodno uništili saborske klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S velikom upornošću su sat vremena uništavali inventar sabora", dodao je i da je "odbijena ova inicijativa oporbe, kao i što su sve druge odbijene".

Dotaknuo se i teme gospodarstva, pa naglasio jesenske gospodarske prognoze Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

"Potvrđena su očekivanja da će i ove i iduće godine Hrvatska biti u skupini članica Europske unije s najvećim stopama rasta BDP-a. Komisija je tako povećala očekivanja rasta BDP-a, na 2,6 posto i 2,5 u idućoj godini, koji je potaknut i domaćom potražnjom, a očekuje se i daljnje usporavanje inflacije."

Dobre prognoze za gospodarstvo

Istaknuo je da Hrvatsku, koju prate komisija, ali i druge agencije za kreditni rejting, naglašavaju kao vrlo kvalitetno i dobro postignuće smanjenje udjela javnoga duga u BDP-u. Prema projekcijama, kaže Plenković, taj se udio smanjuje i ispod 60 posto, a brži se rast predviđa jedino Malti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove su prognoze potvrda naših prognoza. Vlada, kada je predlagala proračun, potvrdila da očekujemo rast od 2,8 posto u 2023. godini - to govori o agilnosti, snazi i žilavosti hrvatskog gospodarstva, ali i o svim drugim pokazateljima, a naravno, mjerama koje smo poduzimali kako bismo suzbili krizu koja pogađa naše građane, gospodarstvo i institucije već proteklih nekoliko godina. Sve tri agencije za kreditni rejting drže Hrvatsku na najvišoj povijesnoj razini i sve predviđaju pozitivne izglede", objasnio je.

To znači, tvrdi Plenković, da ako Hrvatska nastavi istim smjerom i politikom, da u sljedećoj godini možemo očekivati da se ispred Hrvatske pojavi i slovo A, kada je riječ o kreditnom rejtingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj smo način zaista učinili maksimum. Podsjećam, 2016. godine bili smo za četiri stepenice ispod kreditnog rejtinga koji danas uživamo i kao gospodarstvo", napomenuo je.

Spomenuo je i još jedan važan događaj, ističe, koji se tiče povjerenja u javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon sjajnog izdanja prve narodne obveznice početkom godine, krenuli smo u proces upisa trezorskog zapisa koji su do 20. studenog otvoreni za građane. Zadnje informacije koje imamo od Ministarstva financija su da je do danas u 11:00 sati uplaćeno 402 milijuna eura trezorskih zapisa. Sudjelovalo je skoro 24 tisuće građana u procesa. Zahvaljujemo, stoga, posebno Ministarstvu financija, ali i Fina-i, putem koje se vrše uplate", zaključio je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Je li stravična prometna nesreća kraj Banožićeve političke karijere? 'Mogao bi aktivirati svoj saborski mandat'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo