analiza damire gregoret / Plenković ima na čemu temeljiti optimizam: pregovori i turbulentni preokreti dali jasne obrise za sastav Vlade

HDZ-ov Andrej Plenković ima na ćemu temeljiti optimizam, izgledno je da će upravo on od predsjednice dobiti mandat za sastav nove Vlade.

25.9.2016.
17:51
VOYO logo

Konačne rezultate o tome kako je Hrvatska glasala na prijevremenim parlamentarnim izborima - doznat ćemo napokon sutra - dva tjedna od održanih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvara se time put konzultacijama o Vladi kod predsjednice. 

Sam raspored mandata je naravno isti, ali jasno je bilo tada i sada da nitko nema 76 ruku potrebnih za sastav Vlade. No pregovori, a i turbulentni preokreti dali su jasne obrise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra, kada će rezultate Državno izborno povjerenstvo predati predsjednici kreću i rokovi: za najviše 20 dana mora sazvati prvu sjednicu Sabora.

Već prekosutra, u utorak, na Pantovčaku će primiti sve predstavnike stranaka i zastupnika na prvi krug konzulatacija.

HDZ-ov Andrej Plenković ima na ćemu temeljiti optimizam, izgledno je da će upravo on od predsjednice dobiti mandat za sastav nove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je relativni pobjednik s 61 mandatom, tu je 13 MOST-ovih, upitno je 8-ero manjinaca s kojima HDZ također u utorak ima najavljene pregovore, moguće je da se potpora prepolovi, ali Plenković bi mogao računati i na 2 zastupnika Bandićeve koalicije. Da predsjednicu uvjeri da ima 76 ruku - svakako je izgledno.

No ni MOST s druge strane ova dva tjedna nije mirovao. Iako su osvojili 13 mandata sami su priznali da računaju na još dva - i to, čini se, oba iz redova ŽIVOG ZIDA.

Razgovarali su s Hrvojem Runtićem, njihovim odbjeglim zastupnikom, a mogući partner mogao bi biti i Goran Aleksić iz udruge Franak koji tu opciju nije odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Narodne koalicije Zoran Milanović poraz je priznao još u izbornoj noći. A onda je sutradan najavio i svoj odlazak. Ubrzo je postalo jasno da ni Narodna kaolicija više ne postoji.

Od 54 mandata SDP-ovih je 38, HNS-ovih 9, HSS-ovih 5 i jedan HSU. Krešo Beljak šokirao je kada je najavio potporu Andreju Plenkoviću, Milanović svoj odlazak, a i iz HNS-a su poručili da bi razmislili o podršci HDZ-u ako dođe do mogućnosti novih izbora.

Za razliku od SDP-a koalicija oko ŽIVOG ZIDA u izbornoj je noći slavila. S razlogom - bili su najveće iznenađenje s čak 8 osvojenih mandata.

No u dva tjedna - unutarnji raskol. Od 8 pali su na 7 mandata, zastupnik Hrvoje Runtić napustio je ŽIVI ZID, očito će podržavati MOST, a bivše je kolege optužio za pokušaje podmićivanja i prikrivanje donacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstveno bivšeg MOST-ovca Ivana Lovrinovića o kojem se, zajedno s Ivicom Mišićem, također spekulira da bi mogli napustiti koaliciju. Na izlaznim vratima, također prema MOST-u, je i Goran Aleksić iz udruge Franak.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo