OBLJETNICA OPERACIJE BLJESAK / Plenković i Milanović u Okučanima: 'Dolazak Hrvatske vojske je zaustavio rat, ne američko bombardiranje, to djecu treba učiti'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U nedjelju se obilježava 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije Bljesak, a svečanosti bi trebali prisustvoati i predsjednik i premijer

1.5.2022.
8:46
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj se u nedjelju obilježava 27. godišnjica od vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatski branitelji 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodili dijelove zapadne Slavonije koji su četiri godine bili okupirani.

Operacijom je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Operacijom su oslobođeni i Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taktičko iznenađenje

Tijekom akcije srušen je i zrakoplov legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

U Bljesku su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vojnog poraza u operaciji Bljesak, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem, tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je, uz ostalo, i zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BILI SU SVJESNI MOGUĆIH LJUDSKIH GUBITAKA: /

Petorica Srba optužena za raketiranja Siska nakon akcija 'Bljesak' i 'Oluja'

Image
BILI SU SVJESNI MOGUĆIH LJUDSKIH GUBITAKA: /

Petorica Srba optužena za raketiranja Siska nakon akcija 'Bljesak' i 'Oluja'

Dolazak predsjednika i premijera

Bljesak je prethodio vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjete u kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je to područje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Okučanima, na obilježavanju 27. obljetnice VRO Bljesak, bili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tom su prigodom položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen obilježja "Kristalna kocka vedrine“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: 'Slavni završetak rata'

Predsjednik je rekao kako je Hrvatska “slavno završila rat” te kako je “sam kraj rata Hrvatsku košta žrtava zbog političkih projekata drugih zemalja”.

“Dolazak Hrvatske vojske je zaustavio rat, ne američko bombardiranje. Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti”, poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja novinara nije želio odgovarati.

'Plenković: 'Važno je da sve generacije znaju'

Premijer je rekao kako je važno da sve generacije znaju što se događalo početkom 90-ih u vremenu velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo u ovih nekoliko godina uz ovaj prekrasan spomenik, učinili i pokušamo popuniti sve one praznine i nepravde kad je riječ o programskom, financijskom okviru koji se odnosi na prava hrvatskih branitelja. Mislim da smo uspjeli popuniti te praznine kad se radi o pravima branitelja i njihovih obitelji”, rekao je Plenković dodajući da će Hrvatska nastaviti biti pouzdan partner u okviru EU-a i NATO-a.

Premijer je iz Okučana čestitao i Praznik rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić: Bilo je to vrijeme preokreta, Bljesak je najavio Oluju

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku u povodu 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak, poručivši kako je još u živom sjećanju taj prvi svibnja povijesne 1995., kada je došlo vrijeme preokreta u kojem je Bljesak najavio Oluju.

"S neskrivenom tugom, u molitvama se prisjećamo svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoje živote u VRO Bljesak. Hvala im za viteštvo koje su pokazali", poručio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dvadeset i sedmu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, Banožić je rekao da je još u živom sjećanju hrvatskog naroda taj prvi svibnja povijesne 1995., godine u kojoj je hrvatski vojnik i redarstvenik pokazao kako je sazrilo vrijeme preokreta –vrijeme u kojem je Bljesak najavio Oluju.

"Prepoznalo je hrvatsko vodstvo i hrvatski branitelji kako je došao trenutak da nama i svijetu pokažemo da nećemo trpjeti neprirodna stanja", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetivši se stradalih, rekao je da se s neskrivenom tugom, u molitvama prisjećamo svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoje živote i ostali primjer.

Sudionici VRO Bljesak zahvalio je na ponosu koji su nam donijeli, na duhu zajedništva, na vjeri da možemo dosegnuti najviše ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo