ČUVANJE VANJSKE GRANICE / Plenković: 'Hrvatskoj ne treba Frontex, imamo dovoljno svojih graničnih policajaca'

Image

Plenković je reagirao na ideju slovenskog premijera Goloba da se pripadnici Frontexa rasporede na granici između Hrvatske i BiH kako pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata

30.6.2023.
17:24
VOYO logo

 Hrvatska ima dovoljno vlastitih policijskih snaga za nadzor vanjske granice EU-a i nisu joj potrebni pripadnici agencije za europsku graničnu i obalnu stražu na granici s Bosnom i Hercegovinom, Frontex, izjavio je u petak premijer Andrej Plenković.

Prijedlog slovenskog premijera

“Ministar unutarnjih poslova je već je dogovorio da će doći šest savjetnika Frontexa koji će pomagati Hrvatskoj na pitanjima sprječavanja nezakonitih migracija, ali ne na način da bismo mi stavili policajce iz drugih država članica na svoje granice”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o ideji slovenskog premijera da se pripadnici Frontexa rasporede na granici između Hrvatske i BiH kako pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granicu čuva 6500 policajaca

“Hrvatska, kao članica EU-a i članica šengenskog prostora, ima dovoljno svojih kapaciteta, 6500 policajaca čuva granicu i vanjsku granicu Europske unije, koja je sada i vanjska granica šengenskog prostora”, rekao je Plenković.

Slovenski premijer Robert Golob najavio je u četvrtak prije početka samita EU-a da će tražiti raspoređivanje pripadnika Frontexa na granice Hrvatske i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S tim želimo pomoći ne samo Sloveniji kao tranzitnoj državi, želimo pomoći Italiji kao ciljnom odredištu i Hrvatskoj koja je također tranzitna država”, rekao je Golob.

POGLEDAJTE VIDEO: Od granica do megaprojekta Republike Srpske

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo